Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Lídri EÚ vyhlásili, že za útokom v Saudskej Arábii je Irán: Pompeo im za to poďakoval

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: YouTube/CBS Evening News/Tetova News)

NEW YORK - Lídri Francúzska, Nemecka a Británie sa v pondelok zhodli, že útok na dôležité ropné zariadenia v Saudskej Arábii tento mesiac podnikol Irán, a vyzvali Teherán, aby si namiesto ďalších "provokácií" zvolil dialóg. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Je jasné, že za tento útok nesie zodpovednosť Irán. Iné vysvetlenie neexistuje," uviedli francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecká kancelárka Angela Merkelová a britský premiér Boris Johnson v spoločnom vyhlásení, ktoré zverejnilo Francúzsko po stretnutí v New Yorku. Konalo sa popri zasadnutí Valného zhromaždenia OSN.

Irán popiera obvinenia z účasti na útoku v Saudskej Arábii. K napadnutiu spomínaných ropných zariadení pomocou dronov sa prihlásili povstalci-húsíovia podporovaní Iránom, proti ktorým bojuje v Jemene koalícia na čele so Saudskou Arábiou. Húsíovia 20. septembra navrhli, že zastavia útoky na Saudskú Arábiu ako súčasť mierovej iniciatívy.

Pompeo poďakoval európskym lídrom, že z útoku na Saudskú Arábiu obvinili Irán

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo poďakoval Nemecku, Francúzsku a Británii po tom, ako tieto tri krajiny v pondelok zverejnili spoločné stanovisko, v ktorom sa zhodli, že útok na dôležité ropné zariadenia v Saudskej Arábii tento mesiac podnikol Irán. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Mike Pompeo
Zobraziť galériu (2)
Mike Pompeo  (Zdroj: SITA/AP/Carolyn Kaster)

"Spojené štáty ďakujú našim blízkym priateľom, Spojenému kráľovstvu, Francúzsku a Británii, za ich jasné vyjadrenie, že za tento vojnový akt voči Saudskej Arábii a jeho dôsledok na región a svet nesie zodpovednosť výlučne Irán," napísal Pompeo na Twitteri. "Posilní to diplomaciu a vec mieru. Vyzývame každý národ, aby sa k tomuto odsúdeniu iránskych činov pripojil," dodal.

Viac o téme: Obvinenie útok IránSaudská Arábia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu