Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Stret mocností v Sýrii: Erdogan sa sťažoval Putinovi, že jeho zverenci ohrozujú Turecko

Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (3)
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Presidential Press Service via AP, Pool)

MOSKVA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok v telefonáte ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi povedal, že útoky sýrskej armády na severozápade Sýrie spôsobujú humanitárnu krízu a ohrozujú bezpečnosť Turecka. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta.

Sýrske jednotky opäť dobyli v tejto oblasti mestá, z ktorých boli predtým vytlačené, a obkľúčili povstalcov a turecké pozorovateľské stanovište. Erdogan povedal Putinovi, ktorý podporuje sýrskeho prezidenta Bašára Asada, že útoky porušujú prímerie v provincii Idlib a škodia snahám o vyriešenie situácie v Sýrii.

Putin a Erdogan sa podľa agentúry AFP dohodli na iniciovaní "spoločného úsilia" v súvislosti so situáciou v provincii Idlib ovládanej džihádistami. Jeho cieľom má byť "likvidácia teroristickej hrozby pochádzajúcej z tohto regiónu," uviedol Kremeľ.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool)

Sýrske vládne sily obkľúčili v piatok turecké pozorovateľské stanovište, keď obsadili okolité dediny. Stalo sa tak po tom, ako ovládli neďaleké mesto na severozápade krajiny, ktoré dovtedy kontrolovali povstalci.

Mesto Múrik, kde sú tureckí vojaci obkľúčení, leží na severe provincie Hamá. Ide o súčasť džihádistami ovládanej enklávy sústredenej najmä do susednej provincie Idlib, na ktorú vládne sily útočia od konca apríla.

Stret mocností v Sýrii:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/File)

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu vyhlásil, že tureckí vojaci neopustia vojenské pozorovateľské stanovište obkolesené sýrskymi vládnymi silami. "Nie sme tam preto, že by sme nemohli odísť, ale pretože nechceme odísť," uviedol na tlačovej konferencii v Libanone. Poprel, že by tureckí vojaci boli postupom vládnych vojsk "odrezaní".
 

Viac o téme: MoskvaSýriaVladimir PutinRecep Tayyip ErdoganIdlib
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu