Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KĽDR kritizovala Južnú Kóreu za vojenské manévre s USA: Na protest odpálila dve rakety

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service)

SOUL - Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) v utorok odpálila do mora dve balistické rakety krátkeho doletu, zatiaľ čo kritizovala spoločné vojenské manévre USA a Južnej Kórey, ktoré na polostrove prebiehajú od pondelka. Písali o tom agentúry AP a DPA.

Predstavitelia juhokórejskej armády informovali novinárov o vypálení rakiet zo Severnej Kórey len niekoľko minút pred tým, ako hovorca severokórejského ministerstva zahraničných vecí odsúdil Washington a Soul za pondelkové vojenské manévre. Severokórejský rezort diplomacie vo vyhlásení uviedol, že Pchjongjang manévre vníma ako prípravu na inváziu a nemá inú možnosť, než "vyvíjať, testovať a rozmiestňovať mocné prostriedky, ktoré sú kľúčové pre národnú bezpečnosť". 

Hovorca ďalej uviedol, že KĽDR zostáva aj naďalej oddaná dialógu, ale bude hľadať "nové cesty", ak Washington a Soul nezmenia v danej otázke svoje postoje. USA a Južná Kórea obmedzili spoločné vojenské cvičenia a ukončili rozmiestňovanie strategických systémov, ako sú strategické bombardéry alebo lietadlové lode po prvom summite prezidenta USA Donalda Trumpa a lídra KĽDR Kim Čong-una v júni 2018 v Singapure. Predstavitelia Severnej Kórey však trvajú na tom, že aj zmenšené a obmedzené spoločné vojenské cvičenia Južnej Kórey a USA porušujú dohody, ktoré Trump a Kim v Singapure uzavreli.

 

Viac o téme: RaketyOdpálenieKĽDRJužná KóreaVojenské manévreSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu