Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KĽDR potvrdila ďalší test raketového systému: Chce mať dosah na ciele v Južnej Kórei

KĽDR tvrdí, že pod dohľadom Kima odpálila nový typ takticky navádzanej zbrane
KĽDR tvrdí, že pod dohľadom Kima odpálila nový typ takticky navádzanej zbrane (Zdroj: SITA/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service)

SOUL - Severná Kórea v sobotu oznámila, že vodca Kim Čong-un dohliadal na ďalšiu skúšku nového raketového systému, ktorý môže potenciálne zlepšiť schopnosť krajiny zasiahnuť ciele v Južnej Kórei a tamojšie americké vojenské základne.

Sobotňajšia správa oficiálnej severokórejskej tlačovej agentúry KCNA vyšla deň po tom, čo armáda Južnej Kórey informovala o svojom zistení, že Severná Kórea (KĽDR) odpálila v piatok pred svitaním dve strely do mora pri svojom východnom pobreží a išlo tak o tretí test zbraní za vyše týždňa.

Severná Kórea uviedla, že Kim dohliadal na prvý test rovnakého raketového systému v stredu 31. júla. Vodca vyjadril "veľkú spokojnosť" s piatkovými skúškami, dodal Pchjongjang. Odborníci podľa tlačovej agentúry AP upozorňujú, že odpaľovanie severokórejských zbraní sa môže v nasledujúcich mesiacoch zintenzívniť, ak nenastane pokrok v jadrových rozhovoroch so Spojenými štátmi. Podľa expertov Sever takto reaguje aj na plánované spoločné vojenské cvičenia Južnej Kórey a USA.

Viac o téme: TestyKĽDRJužná KóreaRaketový systém
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu