Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na severe Talianska vyčíňa medveď: Podarilo sa mu dokonca prekonať elektrickú bariéru

Medveďa na úteku zachytila bezpečnostná kamera. Zobraziť galériu (3)
Medveďa na úteku zachytila bezpečnostná kamera. (Zdroj: Province of Trento Press office)

RÍM – V talianskom regióne Trentino v severnom Taliansku chytili minulú nedeľu medveďa s označením M 49. Zaútočil na hospodárske zvieratá, preto ho zavreli do veľkej ohrady, ale hrdinskému medveďovi sa podarilo ujsť. Hrozí mu však smutný koniec!

Keď ho chytili, umiestnili ho do ohrady s vysokým elektrickým plotom, no už deň nato prekonal štyri metre vysokú ohradu, za nevyjasnených okolností utiekol a odvtedy sa ukrýva v hustých lesoch v okolí Marzoly neďaleko Trentina. Medveďa pre jeho odvážny únik cez elektrický plot prirovnávajú k superhrdinovi.

Talianske úrady však nariadili jeho likvidáciu. Guvernér Trentina Maurizio Fugatti poskytol lesníckym orgánom povolenie zastreliť ho, pričom uviedol, že „únik medveďa cez elektrický plot nabitý 7 000 voltmi ukazuje, aký je nebezpečný“. Jeho príkaz však vyvolal veľký hnev medzi aktivistami za práva zvierat, talianske ministerstvo životného prostredia ho odsúdilo. „Únik M49 z ohrady nemôže ospravedlniť konanie, ktoré by spôsobilo jeho smrť,“ povedal minister životného prostredia Sergio Costa.

Maďari si chcú chrániť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Na objasnenie príkazu guvernéra Fugattiho oznámilo regionálne oddelenie pre lesné hospodárstvo a ochranu voľne žijúcich živočíchov, že medveď bude zastrelený len vtedy, ak bude predstavovať nebezpečenstvo pre ľudí. „Toto rozhodnutie sa musí prijať čoskoro, pretože je to otázka verejnej bezpečnosti,“ povedal hovorca oddelenia Claudio Groff. „Medveď sa pokúsil a pravdepodobne sa znova pokúsi vniknúť do domov. V takom prípade môže vzniknúť nebezpečná situácia."

WWF Italy, globálna organizácia na ochranu prírody spochybnila, ako medveď dokázal preliezť cez elektrifikovaný plot. Podľa nej to naznačuje, že ohrada pravdepodobne „nefunguje, ako by mala, pretože medvede nelietajú“.

Talianska liga za zrušenie lovu (LAC) porovnala v médiách medveďa s filmom o druhej svetovej vojne z roku 1963, The Great Escape (Perfektný útek). „Je zrejmé, že M49 je génius úniku... nadaný superschopnosťami podobnými hrdinom komiksov Marvel Comics,“ uviedla. Michela Vittoria Brambilla, prezidentka Talianskej obrannej ligy pre zvieratá vyzvala M49, aby „utiekol a zachránil sa!“ 

Podľa Claudia Groffa bol útek zvieraťa prekvapujúci, pretože elektrifikovaná ohrada, z ktorej ušiel, od roku 2007 bez incidentov spacifikovala ďalšie „problémové medvede“. Povedal, že „veľmi odvážny a silný“ medveď nedbal o elektrické výboje. „Tento plot bol ešte pred dvoma dňami odolný proti medveďom, jeho napätie je približne rovnaké ako v ohrade pre nosorožce v zoologických záhradách." Medveď dostal podporu aj na sociálnych sieťach. Na Twitteri sa objavil hešteg #fugaperlaliberta – čo znamená #escapeforfreedom v taliančine, čiže #uteknaslobodu.

Na severe Talianska vyčíňa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Hoci WWF Taliansko trvá na tom, že „nebezpečenstvo pre ľudí je ešte potrebné preukázať“, v roku 2017 bola samica medveďa zastrelená lesníkmi v Alpách po tom, čo vážne poranila staršieho muža na prechádzke so psom.

M 49 je súčasťou projektu ochrany života Ursus a patrí medzi približne 50 až 60 medveďov hnedých žijúcich v regióne Trentino. Od 90. rokov 20. storočia ochrancovia prírody pracujú na znovuusídlení sa medveďov hnedých v regióne, kde ich predtým vyhladili poľovníci.

Viac o téme: útekTalianskoMedveďElektrický plot
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu