Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Severná Kórea si aj tak tvrdí svoje: Austrálsky študent bol špión

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SOUL - Austrálsky študent, ktorého v tomto týždni po zadržiavaní v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) prepustili, bol špiónom. Vyhlásili to v sobotu štátne severokórejské médiá, píše agentúra AFP.

Dvadsaťdeväťročný Austrálčan Alek Sigley sa prestal z KĽDR rodine hlásiť pred zhruba dvoma týždňami, čo vyvolalo obavy o jeho život. Mladíka vo štvrtok napokon prepustili a z KĽDR odletel do Japonska. "Úprimne sa priznal, že (u nás) špehoval zhromažďovaním našich interných informácií a ich zdieľaním s ostatnými. Žiadal nás o odpustenie za porušovanie našej suverenity," uviedla oficiálna severokórejská agentúra KCNA.

O Sigleyovom prepustení z väzenia v Severnej Kórei informoval vo štvrtok austrálsky premiér Scott Morrison. Dôvod, pre ktorý severokórejský režim Sigleyho zatkol, premiér neuviedol. Za pomoc sa poďakoval švédskej diplomacii, ktorá Sigleyho prepustenie pomohla zabezpečiť. Sigley študoval modernú kórejskú literatúru na Univerzite Kim Ir-sena v Pchjongjangu, ako sa píše na jeho stránke na Twitteri. Patril medzi malý počet západných študentov žijúcich v Severnej Kórei. Založil aj cestovnú kanceláriu, ktorá sprevádza západných turistov po tomto totalitnom komunistického štáte.

Severnú Kóreu v minulosti obviňovali, že zadržiava občanov západných štátov aj za menšie priestupky a využíva ich s cieľom dosiahnuť medzinárodné ústupky. Niektorých ľudí pritom pre obvinenia zo špionáže zadržiavali i niekoľko rokov.

Viac o téme: ŠtudentŠpiónAustráliaKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu