Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Američan zadržiavaný v Rusku pre špionáž je v ohrození života: Diplomacia volá po prepustení

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Zdravie amerického občana Paula Whelana, ktorý je v Rusku obvinený zo špionáže, je ohrozené. Na Twitteri to v sobotu uviedlo americké veľvyslanectvo v Rusku. Informovala o tom agentúra Interfax.

Z vyhlásenia veľvyslanectva vyplýva, že predstavitelia vyšetrovacej väznice Lefortovo, odmietajú dať americkým diplomatom k dispozícii Whelanovu zdravotnú dokumentáciu a neumožňujú ani uskutočnenie jeho nezávislej zdravotnej prehliadky. Predstavitelia americkej diplomacie v tejto súvislosti uviedli, že je načase, zadržiavaného Američana "prepustiť domov, aby mohol dostať potrebnú zdravotnú starostlivosť". 

Ešte včera požiadalo americké veľvyslanectvo ruskú stranu o umožnenie okamžitého prístupu k Whelanovi v súvislosti s jeho žalobami na zdravotný stav. Zadržiavaný Američan sa pravidelne sťažuje na to, že sa u neho zhoršilo poranenie ramena na ľavej ruke, následkom čoho pociťuje intenzívne bolesti a nedokáže ruku poriadne zdvihnúť. Okrem toho sa u neho zhoršila brušná prietrž (hovor. pruh).

Whelanov advokát, Vladimir Žerebenkov, uviedol, že jeho mandanta vyšetrovali lekári z ministerstva zdravotníctva a dospeli k záveru, že jeho zdravotný stav si zatiaľ nevyžaduje operáciu. 
Paula Whelana, ktorý má americký, britský, kanadský a írsky pas, zatkli v moskovskom hoteli 28. decembra 2018. Obvinenia zo špionáže popiera. Whelanovi podľa slov jeho právneho zástupcu niekto údajne podal externý pamäťový disk, na ktorom boli utajované informácie, o ktorých nevedel.

Američana zadržali príslušníci ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) údajne priamo pri špionážnej misii. Ak ho v Rusku uznajú za vinného, hrozí mu 10-20 rokov väzenia. Príbuzní uviedli, že bol v Moskve, aby sa ako hosť zúčastnil na priateľovej svadbe. Rodina sa so žiadosťou o pomoc obrátila na americký Kongres, ministerstvo zahraničných vecí USA i veľvyslanectvo USA v Rusku.

Viacerí americkí experti na bezpečnostnú problematiku vyjadrili pochybnosti nad tvrdeniami, že Whelan je špión. Moskovský súd rozhodol v piatok o predĺžení Whelanovej väzby o ďalšie dva mesiace. 

Viac o téme: VäzenieŠpionážRuskoMoskvaAmeričanSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu