Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Putin sa stretne s pápežom Františkom: Nie je rád, že protisankcie sa vzťahujú na Taliansko

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA/AP/Andrew Medichini)

RÍM - Ruský prezident Vladimir Putin absolvuje v piatok návštevu Ríma, počas ktorej zavíta aj do Vatikánu, kde ho prijme pápež František.

Bude to už tretie stretnutie Putina s pápežom Františkom. Okrem toho sa Putin v Ríme stretne s viacerými talianskymi predstaviteľmi. V rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera Putin ocenil postoj talianskej vlády, ktorá sa zasadzuje za zrušenie európskych sankcií proti Rusku. "Máme s Talianskom mimoriadny vzťah, ktorý už odskúšal čas," povedal ruský prezident.

Putin podľa vlastných slov nie je rád, že protisankcie, ktoré Rusko zaviedlo proti EÚ, sa vzťahujú aj na Taliansko, no podľa neho nie je možné v rámci pravidiel Svetovej obchodnej organizácie (WTO) pristupovať v tejto veci k členským krajinám EÚ jednotlivo.

Putin vyzdvihol Salviniho prístup k Rusku

Ruský prezident Vladimir Putin vyzdvihol talianskeho krajne pravicového ministra vnútra Mattea Salviniho za "vľúdny prístup" k Rusku. Podľa Putina jeho strana Jednotné Rusko úzko spolupracuje so Salviniho protiimigračnou nacionalistickou stranou Liga Severu (LN). "Liga a jej líder Salvini aktívne podporujú obnovu plnej spolupráce medzi Talianskom a Ruskom. Presadzujú rýchle zrušenie protiruských sankcií, ktoré zaviedli Spojené štáty a Európska únia," uviedol.

Oceňujúc Salviniho, ktorého LN skončila v Taliansku na čele májových volieb do Európskeho parlamentu, Putin vyhlásil, že obaja politici sa stretli už v roku 2014 v Miláne. "Diskutovali sme o vyhliadkach rozvoja taliansko-ruských vzťahov a väzbách medzi Ruskom a EÚ. Salvini má vľúdny prístup k našej krajine a je dobre informovaný o tamojšej situácii," vyhlásil šéf Kremľa.

Putin takisto zdôraznil svoje "sympatie" k štvornásobnému talianskemu expremiérovi a miliardárovi Silviovi Berlusconimu, neslávne známemu vďaka škandálom, obvineniam z korupcie a obvineniu z daňových únikov. "Silvio je politikom svetového významu, skutočným lídrom, ktorý na medzinárodnej scéne naplno presadzuje záujmy svojej krajiny. Viaže nás dlhoročné priateľstvo," povedal ruský prezident.

Viac o téme: TalianskoVladimir PutinEurópska úniaPápež FrantišekProtisankcie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu