Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Chlapom sa splnil sen: Programátor prichádza s bizarnou aplikáciou, ženy vyzlieka donaha

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

TALLINN - Neznámy programátor splnil sen všetkých pubertálnych mladíkov a vytvoril aplikáciu DeepNude, ktorá dokáže "vyzliecť odev z odfotografovanej osoby" s pomocou umelej inteligencie.

"Aplikácia si dokáže s touto úlohou poradiť tak kvalitne, že internetová stránka tejto služby sa dnes zrútila pod náporom záujemcov o jej vyskúšanie. Spoločnosť sľubuje jej obnovenie do niekoľkých dní," napísal nedávno server Fontanka.ru.

Aplikácia zatiaľ pracuje len s operačnými systémami Windows a Linux. "Je zaujímavé, že sa program ešte nenaučil obnažovať mužov," poznamenal server Fontanka s tým, že tvorca sľubuje napraviť aj tento neduh. Vraj ich inšpirovala idea "röntgenových okuliarov" z detstva a pre projekt sa použil algoritmus, ktorý sa používa k "dokresleniu" neúplných objektov.

Programátor, ktorý si zachováva anonymitu, používa prezývku "Alberto". Údajne žije v Estónsku, ale je samozrejme otázkou, či sa dá takejto informácii veriť. Každopádne za možnosť získať falošný obrázok obnaženej hviezdy či dievčaťa zo susedstva požaduje 50 dolárov, inak telo pokrýva obrí vodoznak.

Chlapom sa splnil sen:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Cena rastie

Podľa webu The Verge sa však cena aplikácie vo vylepšenej verzii medzitým dostala na úroveň 99 dolárov.

"Falošné obrázky nahých žien by bolo možné zneužiť k ich zahanbeniu, obťažovaniu a zastrašovaniu," varoval server pred "všemocným softwarovým nástrojom", ktorý umožní komukoľvek vytvoriť realistické akty. Tie síce nie sú dokonalé, ale môžu ľahko oklamať, a to napríklad aj kvôli politickým dezinformáciám a propagande. Snímky z aplikácie zobrazujúce nahé akty boli označené vodoznakom "fake", ale tento vodoznak vraj bolo možné ľahko odstrániť, poznamenal server s tým, že kvôli preťaženiu servera, poskytovatelia aplikácie nemohli toto tvrdenie overiť.

Alberto tvrdí, že aplikáciu vytvoril pre zábavu a že nečakal taký záujem. DeepNude prirovnáva k photoshopu, v ktorom sa vraj dajú dosiahnuť podobné výsledky. Potenciálne právne dôsledky ho ale zrejme znepokojujú, a tak licenčná zmluva hovorí, že každý obrázok upravený softwarom DeepNude je "falošnou paródiou" a že ide o "zábavu, nepropagujúcu sexuálne explicitné obrázky". DeepNude každopádne podľa The Verge pôsobí v právnej "sivej zóne" v čase, kedy politici po celom svete začínajú uvažovať o potencionálnych brzdách pre takéto napodobeniny, ktoré pravdepodobne budú každým rokom dokonalejšie.

Viac o téme: VyzliekanieAplikácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu