Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Putin a Mun sa zhodli na potrebe rozhovorov medzi USA a Severnou Kóreou

Vladimir Putin a Mun Če-in
Vladimir Putin a Mun Če-in (Zdroj: SITA/Kiyoshi Ota/Pool Photo via AP)

OSAKA - Ruský prezident Vladimir Putin a juhokórejský prezident Mun Če-in sa v sobotu zhodli na tom, že kórejský mierový proces vstúpil do rozhodujúcej fázy a je potrebné, aby sa ďalší pokrok dosiahol prostredníctvom urýchleného obnovenia oficiálneho dialógu medzi Pchjongjangom a Washingtonom. Informovala o tom agentúra Jonhap s odvolaním sa na úrad juhokórejského prezidenta.

Schôdzka Putina s Munom počas summitu G20 v japonskej Osake bola ich prvým bilaterálnym stretnutím po tom, ako Putin rokoval v apríli so severokórejským vodcom Kim Čong-unom vo východoruskom Vladivostoku. Mun označil stretnutie Putina s Kimom za súčasť "konštruktívnej úlohy" Moskvy.

Ruský prezident informoval Muna o výsledkoch summitu s Kimom a povedal, že severokórejský vodca dal jasne najavo, že bezpečnostná záruka je jeho kľúčovou požiadavkou vo vzťahu k recipročným opatreniam smerujúcim k denuklearizácii. Putin tiež ocenil nedávne rozhodnutie Soulu poskytnúť Pchjongjangu humanitárnu pomoc a Južnú Kóreu označil za "kľúčovú partnerskú krajinu".

Rozhovory Washingtonu s Pchjongjangom o denuklearizácii sú pozastavené od februárového summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa s Kimom, ktorý sa vo vietnamskom Hanoji skončil predčasne a bez vzájomnej dohody, keď sa obaja lídri rozišli v otázke ukončenia severokórejského jadrového programu.
 

Viac o téme: Vladimir PutinSeverná KóreaKĽDRMun Če-in
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu