Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Trapas poľského ministra na internete: Lekcia z prírodopisu ako bič, bobry majú vraj plutvy

Jan Krzysztof Ardanowski Zobraziť galériu (2)
Jan Krzysztof Ardanowski (Zdroj: TASR - Oliver Ondráš/Gettyimages.com)

VARŠAVA - Poľský minister poľnohospodárstva Jan Krzysztof Ardanowski zaskočil a pobavil užívateľov internetu tvrdením, že "plutva" z bobra má blahodarný účinok na sexuálnu túžbu. Neuvedomil si, že bobor nemá plutvu, ale chvost. Chce tohto cicavca zaradiť na poľský zoznam zvierat, ktoré možno jesť, hoci žiadny takýto dokument, ako dnes upozornil portál oko.press, neexistuje.

Ardanowski pred niekoľkými dňami hovoril v parlamente na konferencii okrem iného o odstrele zubrov a bobrov, ktorí sú v Poľsku chránení. Sťažoval sa, že aj keď úrady vydajú povolenie niektoré jedince týchto druhov zastreliť, je ťažké nájsť niekoho, kto by sa toho zhostil. Vyslovil sa za to, aby bobry a zubry boli uznaní za "jedlé zvieratá". "Teraz, aj keď sa ten bobor uloví, tak sa nevie, čo s ním urobiť," povzdychol si Ardanowski. "A keď si ľudia spomenú, že bobria plutva má - údajne - vlastnosti ako afrodiziakum, potom sa môže ukázať, že aj problém s bobrami onedlho skončí," tvrdil Ardanowski.
Trapas poľského ministra na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)
 
Portál oko.press pripomenul, že bobor nemá plutvu, ale chvost. O tom, že by bobrí chvost pôsobil ako afrodiziakum, vraj v žiadnych prameňoch zmienky nie sú. Možno si ho pomýlil s kastoreom, výlučkami análnych pachových žliaz, ktorým si bobry značkujú svoje teritórium. Používa sa na výrobu parfumov, osviežovačov vzduchu alebo cukroviniek. "Podľa toho, čo viem, neexistujú žiadne vedecky potvrdené informácie, že by kastoreum malo afrodiziakálne účinky," povedal pre oko.press Robert Maslák z prírodovedeckej fakulty Vroclavskej univerzity.

Je hitom poľského internetu

Výroky ministra Ardanowského o bobroch sa stali predmetom mnohých komentárov na internete. Jeden používateľ na twitteri ich zaradil do kategórie "slávnych citátov veľkých osobností". Iný mu odporučil, "nech si svoje sexuálne komplexy lieči inak" a ďalší pripomenul, že "bobor a zubor sú jedlí podobne, ako minister poľnohospodárstva Jan Krzysztof Ardanowski". Portál pnp24.pl jeho výroky prezentoval titulkom "Bobor v poľskej domácnosti. Dobrý na stôl aj do spálne".
 
Ardanowski povedal, že "nerozumie tomu humoru" v súvislosti so svojimi úvahami o bobroch. Je podľa neho absolútne rozumné, aby zvieratá, ktoré sú zastrelené, boli nejakým spôsobom využívané. Pripomenul tiež, že toto zviera, ktoré býva "zobrazované ako veselý chlapček v tričku a kraťasoch s trakmi", pácha v prírode značné škody.
Viac o téme: BoborJan Krzysztof Ardanowski
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu