Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najhorší sériový vrah v Nemecku: VIDEO Ošetrovateľ (42) zabil desiatky pacientov, kvôli jedinej veci

Niels Högel Zobraziť galériu (4)
Niels Högel (Zdroj: SITA/AP/DPA)

OLDENBURG - Bývalého nemeckého ošetrovateľa Nielsa Högela odsúdili dnes za vraždu 85 ľudí na doživotie. Krajinský súd v Oldenburgu konštatoval mimoriadnu závažnosť viny páchateľa, čo znamená, že nemôže byť prepustený skôr ako o 15 rokov. Štyridsaťdvaročný Högel si už vo väzení odpykáva doživotie za dve vraždy, za ktoré bol odsúdený v roku 2015.

FOTO Lekár je podozrivý z najhoršieho: Zahral sa na boha? Desiatky otrávených pacientov

Högel bol vlani novo obžalovaný z vraždy 98 ľudí, dokopy mu tak bola pripísaná vina za rovnú stovku vrážd. V piatich prípadoch obžalovaný vinu poprel a na zvyšné obete si údajne nepamätá. Nevylúčil ale, že aj v nich zabíjal.

Najhorší sériový vrah v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Mohssen Assanimoghaddam/dpa)

Podľa DPA obhajoba trvala na tom, že Högel sa dopustil vraždy v 55 prípadoch a že v 14 prípadoch išlo o pokus o vraždu. V ďalších 31 prípadoch požadovala zbavenie viny. Štátne zastupiteľstvo naopak tvrdilo, že je 97 vrážd preukázaných.

Najhorší sériový vrah v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Hauke-Christian Dittrich/dpa)

Högel je označovaný za najväčšieho sériového vraha v dejinách povojnového Nemecka. Svoje obete zabíjal v rokoch 2000 až 2005 na klinikách v severonemeckých mestách Oldenburg a Delmenhorst. Na klinike v Oldenburgu pracoval Högel od júna 1999 do októbra 2002 a v nemocnici v neďalekom Delmenhorste medzi decembrom 2002 a júlom 2005.

Ošetrovateľ pomocou liekov ovplyvňujúcich činnosť srdca privádzal pacientov do stavu vyžadujúceho oživovanie, aby pri ich následnej záchrane mohol preukazovať svoje schopnosti. Oživiť sa mu ich ale často nepodarilo. Niektorých pacientov pritom oživoval počas jednej noci aj niekoľkokrát.

Viac o téme: VrahVraždaOšetrovateľSúd NemeckoNiels Högel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu