Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Odhalili ďalšie hrôzy II. svetovej vojny: VIDEO Masový hrob, Sovieti brutálne povraždili väzňov

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: YouTube/Телеканал UA: Рівне)

KYJEV - Na mieste bývalej väznice v ukrajinskom meste Dubno sa našlo 19 ľudských kostier. Podľa archívnych dokumentov a svedectiev tu koncom júna 1941 príslušníci vtedajšej sovietskej tajnej služby NKVD brutálne zavraždili približne 400 ľudí. Stalo sa tak tesne pred príchodom nemeckých vojsk do tejto oblasti. Podľa ukrajinského Inštitútu pre národné pamiatky, počas dvoch týždňov pred nemeckou ofenzívou, sovietske úrady zabili naprieč Ukrajinou približne 22 000 ľudí, ktorí boli väznení za svoje národné povedomie a politické presvedčenie. Úradníci NKVD ich v mnohých prípadoch popravovali priamo v celách.

Šokujúce! Pri stavbe bytovky narazili na masový hrob, kostra matky objímala bábätko

Archeológovia objavili 19 tiel v hlbokej jame, neďaleko väzenskej steny. Patrili trom ženám a zvyšok mužom. Štyri obete boli zastrelené do hlavy. V priebehu výkopu sa našli rôzne predmety, ako sú čižmy, hrebene a gombíky. Obete boli naukladané v rade, čo naznačuje, že neboli iba v rýchlosti nahádzané do jamy, uviedla Olha Mineyková, antropologička z ukrajinského Archeologického ústavu Národnej akadémie vied.

Odhalili ďalšie hrôzy II.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/Телеканал UA: Рівне)

„Ľudské pozostatky boli pochované so založenými rukami a ohnutými kolenami, čo naznačuje, že telá boli pochované tri dni po poprave. Ďalšie obhliadky nám umožnia určiť, čo jedli, ich štruktúru tela, možno ich povolanie, zatiaľ čo ich kosti nám povedia, do akej etnickej skupiny patrili. Ako viete, toto územie bolo obývané Ukrajincami, Poliakmi, Židmi, ako aj ľuďmi nemeckého pôvodu," povedala Mineyková pre Radio Svoboda.

Odhalili ďalšie hrôzy II.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/Телеканал UA: Рівне)

Masové popravy v Dubne

Nemecká jednotka prišla do Dubna 26. júna 1941. O deň neskôr, keď nemeckí dôstojníci a vojaci vstúpili do väzenia, uvideli miestnych obyvateľov, ako sa snažia medzi telami identifikovať svojich príbuzných a priateľov a vziať ich domov, aby ich riadne pochovali. Všade ležali telá, muži, ženy, mladé dievčatá, podlaha sa kúpala v krvi. Podľa miestnych obyvateľov nielenže NKVD (Ľudový komisariát vnútra) popravil svoje obete čo najrýchlejšie, ale väzňov aj brutálne mučil.

Odhalili ďalšie hrôzy II.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/Телеканал UA: Рівне)

Archívny dokument z 1. júla 1941, ktorý informuje o zakopaní ľudských pozostatkov 30. júna 1941, bol vypracovaný tajnou vojenskou políciou 48. tankového zboru Wehrmachtu a píše sa v ňom, že príslušníci NKVD popravili 400 etnických Nemcov a Ukrajincov vo väzení v Dubne.

"Súdiac podľa dostupných archívnych dokumentov veríme, že najcennejšie sú fotografie urobené nemeckými vojakmi, ktorí sem prišli a pochovali popravených väzňov. Je jasné, že obete boli pochované v dvoch rovnakých jamách. Máme v úmysle pokračovať v našom vyšetrovaní v tejto oblasti,“ povedal Volodymyr Kharchuk.

Udalosti boli dlho tabu

S vykopávkami v Dubne sa začalo v marci. Presný počet obetí a ich štátna príslušnosť stále nie sú známe. O hrozných udalostiach sa vedelo už desaťročia, ale nikto s tým nič nerobil. Primátor mesta uviedol, že chceli získať prístup k archívnym dokumentom a zistiť, kto bol medzi väzňami, no táto téma bola tabu.

"Situácia je veľmi komplikovaná a bolestivá. Celé územie je cintorín. Keď sme vošli do suterénu, na stenách sme videli diery po guľkách a na podlahových odtokoch stopy zaschnutej krvi,“ spomína primátor Vasyl Antoniuk.

Utajovaný zločin druhej svetovej vojny: Sovietsky zväz sa k masakru priznal až po 47 rokoch

Mesto podalo trestné oznámenie, na základe ktorého sa bude môcť vykonať forenzná prehliadka. V budúcnosti tu plánuje postaviť pamätník.

Viac o téme: VäzenieMasový hrobPopravaDruhá svetová vojnaNKVDSovietsky zväzDubno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu