Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Poľsku objavili bunker z II. sv. vojny: Ukrýva poklady ulúpené nacistami a slávnu Jantárovú komnatu?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Wikipedia)

LONDÝN/VARŠAVA - Lovci pokladov veria, že sú o krok bližšie k nájdeniu slávnej Jantárovej komnaty, ktorej výzdoba sa stratila počas druhej svetovej vojny. Miestnosť zariadená v 18. storočí pre ruského cára Petra I. bola pre svoju krásu považovaná za ôsmy div sveta. Nachádzala sa v Katarínskom paláci v meste Puškin, než ju počas konfliktu previezli do Kalilingradu a potom sa pod ňou zľahla zem. Jej cena sa odhaduje na približne 280 miliónov eur.

Odhalili ďalšie hrôzy II. svetovej vojny: VIDEO Masový hrob, Sovieti brutálne povraždili väzňov

Hľadači po Jantárovej komnate pátrajú márne po celej Európe už desaťročia. Teraz však mali nájsť v blízkosti poľského mesta Wegorzewo, na severovýchode krajiny, vstup do tajného bunkra, kde by sa vraj mohla ukrývať.

V Poľsku objavili bunker
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

„Môžeme povedať, že sme vo vyhľadávaní urobili prielom. Vďaka použitiu profesionálneho geo-radaru sme boli schopní určiť umiestnenie podzemného tunela. Po kopaní na mieste určenom prístrojom sme našli poklop, ktorý takmer určite nebol otvorený od vojny," uviedol podľa The Sun Bartlomiej Plebanczyk z múzea Mamerki Bunker.

Odkedy vchod zasypali, uplynulo niekoľko desiatok rokov. Odvtedy na pôvodnej doske s rozmermi 1,5 x 1,5 metra, ktorá uzatvárala vchod, vyrástol strom. Kým ho neodstránia, nedá sa vchod otvoriť. To, že je tam kmeň, dokazuje, že šachtu nikto neotvoril už roky.

V Poľsku objavili bunker
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Wikipedia)

Skupina bude potrebovať povolenie od vlády skôr, než začne kopať, ale jej členovia sú optimistickí a veria, že ho získajú do konca tohto mesiaca. Miesto je blízko prvého Hitlerovho vojenského veliteľstva východného frontu - neslávne známeho Vlčieho valu. Hovorilo sa, že práve tam nacisti ukrývali vyplienené poklady.

Viac o téme: PokladAdolf HitlerJantárová komnataMamerki
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu