Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kapitán výletnej lode ide do väzby! Kolíziu na Dunaji neprežilo 7 ľudí, vinu odmieta, z jeho výpovede mrazí

Potopenie maďarskej vyhliadkovej lode Hableány s turistami na Dunaji. Zobraziť galériu (5)
Potopenie maďarskej vyhliadkovej lode Hableány s turistami na Dunaji. (Zdroj: SITA/AP, YouTube/Guardian News,)

BUDAPEŠŤ - Ukrajinský kapitán (64) výletnej lode, ktorá sa v stredu v Budapešti zrazila s vyhliadkovou loďou, pôjde na mesiac do vyšetrovacej väzby. Podľa agentúry MTI o tom v sobotu rozhodol maďarský súd. Záchranári stále pátrajú po 19 juhokórejských pasažieroch a dvoch členoch maďarskej posádky.

Pri zrážke vyhliadkovej lode Hableány s výletnou loďou Viking Sigyn v Budapešti neďaleko parlamentu zahynulo v stredu najmenej sedem ľudí, záchranári ešte pátrajú po 21 nezvestných, vrátane dvoch členov posádky. Nehodu prežilo sedem z 33 juhokórejských turistov, jeden z nich je ešte v nemocnici so zlomeninami rebier.

Potopenie maďarskej vyhliadkovej lode
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Maďarský súd nariadil vziať kapitána lode do väzby

Sobotňajšie súdne vypočutie 64-ročného kapitána trvalo niekoľko hodín. Prokurátor sa odvolal proti rozhodnutiu súdu, ktorý vo svojom verdikte uviedol, že Ukrajinca bude možné prepustiť na kauciu 15 miliónov forintov (46.248 eur). Podmienil to tým, že bude monitorovaný náramkom a že zostane na území maďarského hlavného mesta.

Kapitán vinu odmieta a na súde povedal, že ihneď po zrážke ohlásil nehodu vysielačkou. Podľa údajov polície však prvé volanie o pomoc zaznamenali až desať minút po tragédii.

Ukrajincov advokát tvrdí, že ide o jedného z najskúsenejších kapitánov v dunajskej plavbe vôbec a že na lodi velí už 44 rokov.

Potopenie maďarskej vyhliadkovej lode
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Rýchlosť prúdenia vody podľa expertov môže ohroziť životy potápačov

Vo štvrtok večer potápači vykonali skúšobný ponor, avšak rýchly prúd vody a prakticky nulová viditeľnosť znemožňujú preskúmať potopené plavidlo, ktoré leží na dne rieky v štvormetrovej hĺbke pri pilieri Margitinho mosta, preto záchranné práce pozastavili. Pri uvedenom moste namerali vodohospodári vo štvrtok rýchlosť prúdenia vody 10,9 metra za sekundu, pri ktorej by podľa expertov mohol byť v ohrození život potápačov.

Spravodajský server Ripost pripomenul, že vyhliadková loď bola vyradenou sovietskou loďou, ktorú vyrobili v roku 1949. Podľa jej prevádzkovateľa však bola zrekonštruovaná, bola v dobrom technickom stave a mala všetky úradné povolenia.

Výletnú loď Viking Sigyn s hmotnosťou 1000 ton, plaviacu sa pre švajčiarsku spoločnosť, pokrstili 19. marca 2019 v nemeckom Rostocku. Viacerí americkí turisti plaviaci sa touto loďou pre stanicu BBC uviedli, že pri nehode práve večerali a zrážku vlastne vôbec nepocítili, niektorí ale počuli krik ľudí vo vode.

Expert pre lodnú plavbu Attila Révész pre Ripost uviedol, že na budapeštianskom úseku Dunaja vládne chaotická situácia, rieka je preplnená veľkými aj malými plavidlami. Veľké výletné lode sa plavia príliš rýchlo, často spôsobujú krízové situácie, pričom malé plavidlá nie sú patrične technicky vybavené.

Potopenie maďarskej vyhliadkovej lode
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Loď s juhokórejskými turistami sa po kolízii potopila v priebehu niekoľkých sekúnd

Na kamerových záznamoch je vidieť, že veľké výletné plavidlo Viking Sigyn pri Margitinom moste vrazilo zozadu do menšej lode Hableány.

Loď s juhokórejskými turistami sa po kolízii počas búrky potopila za sedem sekúnd. „Všetko sa odohralo veľmi rýchlo,“ uviedol americký turista Clay Findley, ktorý bol v čas nešťastia na Viking Sigyn. Nádeje, že sa podarí nájsť niekoho z 21 nezvestných živého, sa pomaly vytrácajú.

Loď Viking Sigyn, ktorá narazila do menšej vyhliadkovej lode, už z Budapešti s iným kapitánom medzičasom odplávala a v súčasnosti je už v Ostrihome, uviedol denník Blikk. „Našim cieľom je čo najskôr vyzdvihnúť vrak lode a pasažierov, ktorí v ňom zostali uväznení,“ zdôraznil Szijjártó, ktorý ale dodal, že silný prúd vody, stúpajúca hladina a zlá viditeľnosť naznačujú, že pôjde o časovo náročný proces. Po nezvestných podľa jeho slov pátrajú na celom maďarskom úseku Dunaja, a dokonca aj v Srbsku.

Viac o téme: LoďDunajKapitánBudapešťVäzbaPotopenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu