Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

K potopenému vraku na Dunaji sa plaví najväčší žeriav strednej Európy

Na snímke žeriav počas záchrannej operácie na mieste potopenia výletnej lode pri Margitinom moste na brehu Dunaja
Na snímke žeriav počas záchrannej operácie na mieste potopenia výletnej lode pri Margitinom moste na brehu Dunaja (Zdroj: TASR/Zoltan Mathe/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Na miesto minulotýždňovej tragickej zrážky lodí na Dunaji v Budapešti vyplával v stredu ráno žeriav Clark Ádám. Plavidlu pri severomaďarskom Komárome doposiaľ pre vysokú hladinu rieky bránil v plavbe železničný most.

Podľa spravodajského servera Híradó.hu kapitán lode povedal, že do Budapešti by mohol žeriav doraziť popoludní o 15.00 h. Problémové môže byť ešte preplávanie pod Mostom Márie Valérie v Ostrihome, pretože v uplynulých hodinách hladiny rieky opäť stúpla.

Špeciálny plávajúci žeriav, ktorý je jediným v strednej Európe, je so spusteným ramenom dlhý 50 metrov a široký 20 metrov. V roku 2006 ho prestavali, odvtedy má nosnosť až 200 ton.

Polícia v stredu nadránom oznámila, že telo, ktoré objavili v utorok v dunajskom prístave pri meste Adony v Stoličnobelehradskej župe, 50 kilometrov od Budapešti, už identifikovali ako Kórejčana, čím počet obetí zrážky vyhliadkovej lode Hableány s výletnou loďou Viking Sygin stúpol na 12.

V utorok okrem neho našli záchranné zložky a identifikovali ďalšie dve obete havárie, z nich jedno pri vraku lode a druhé 55 km od Budapešti pri obci Kulcs. Po nehode, ktorá sa stala 29. mája krátko po 21.00 h, zachránili z rieky sedem pasažierov. Maďarské a kórejské záchranné jednotky spoločne pátrajú ešte po 14 nezvestných.

Z vraku lode vyzdvihli potápači 13. obeť

Maďarskí a kórejskí záchranári pokračujú v príprave čo najskoršieho vyzdvihnutia vraku vyhliadkovej lode z koryta Dunaja v Budapešti. Počas týchto prác v stredu potápači objavili a vyzdvihli ďalšiu, už 13. obeť minulotýždňovej tragickej nehody vyhliadkovej lode Hableány, informovala agentúra MTI. Zatiaľ neidentifikované telo našli pri jednom z otvorov potopenej lode.

Medzinárodný tím záchranárov preveruje pod vodou stav vraku a hľadá miesta, ktoré by boli vhodné na zavesenie potopenej lode na žeriav. Experti varujú, že konštrukcia plavidla nemusí vydržať silný tlak prúdenia vody a v procese vyzdvihnutia sa môže zlomiť. Po nehode, ktorá sa stala 29. mája krátko po 21.00 h, zachránili z rieky sedem pasažierov. Maďarské a kórejské záchranné jednotky spoločne pátrajú ešte po 13 nezvestných.

Viac o téme: LoďVrakŽeriavDunaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu