Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kto bude novým šéfom Európskej komisie? Favoriti sú jasní: Orbánovci s rezolútnym stanoviskom

Viktor Orbán Zobraziť galériu (3)
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP/John Thys)

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda nepodporí v boji o funkciu šéfa Európskej komisie ani nemeckého stredopravicového kandidáta Manfreda Webera, ani holandského stredoľavicového politika Fransa Timmermansa, vyhlásil v stredu v Budapešti hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács.

Podľa agentúry MTI hovorca poznamenal, že Weber v uplynulých mesiacoch viackrát urazil Maďarov, Timmermans zasa v predvolebnej kampani eurovolieb prakticky priebežne klamal v súvislosti s Maďarskom. Kovács pripomenul, že kandidát Európskej ľudovej strany Weber okrem iného povedal, že nechce byť predsedom EK "hlasmi maďarských vládnych strán", pričom kandidát Strany európskych socialistov Timmermans klamal v otázkach slobody tlače, situácie právneho štátu či antisemitizmu v Maďarsku.

Manfred Weber
Zobraziť galériu (3)
Manfred Weber  (Zdroj: SITA/AP/Vadim Ghirda)

"Maďarská vláda vie podporiť iba takého kandidáta na post predsedu EK, ktorý spĺňa požiadavky sformulované aj premiérom Viktorom Orbánom, medzi ktorými je úcta k členským krajinám Európskej únie, nepoužívanie dvojakého metra, snaha o zastavenie migrácie a ochrana kresťanských koreňov," dodal hovorca maďarskej vlády.

Frans Timmermans
Zobraziť galériu (3)
Frans Timmermans  (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: MaďarskoEurópska komisiaFrans TimmermansManfred Weber
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu