Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

EPP nepotrebuje Fidesz: Ak chce Orbán zostať, musí splniť podmienky

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/Tibor Illyes/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Európska ľudová strana (EPP) matematicky nepotrebuje poslancov maďarskej vládnej strany Fidesz na prvenstvo medzi parlamentnými frakciami, preto viacerí členovia tejto politickej skupiny tvrdia, že ak premiér Viktor Orbán chce v EPP zostať, musí splniť určité podmienky. Uviedol to v stredu ľavicový denník Népszava.

Pre európskych ľudovcov nie je členstvo Fideszu ústrednou témou, a o vzťahu Fideszu k EPP sa nehovorilo ani na schôdzke lídrov tejto politickej skupiny pred bruselským summitom. Bývalý viacnásobný premiér Talianska, zakladateľ a vodca politickej strany "Forza Italia" Silvio Berlusconi pri odchode zo schôdzky oznámil, že v pondelok večer zavolal Orbánovi a dodal, že ho chce presvedčiť, aby Fidesz zostal členom EPP, ale že chce presvedčiť aj EPP, aby Orbána prijala späť.

Zdroje blízke EPP pre Népszavu uviedli, že predseda maďarskej vlády a Fideszu sa po voľbách do Európskeho parlamentu (EP) neozval vedeniu ľudovcov. Trojčlenný monitorovací výbor má do septembra pripraviť správu o monitorovaní Fideszu a o prípadnom opätovnom obnovení jeho členstva v EPP rozhodne novembrový zjazd EPP, dodáva denník.

K pozastaveniu členstva Fideszu 20. marca došlo v reakcii na bilbordovú kampaň maďarskej vlády namierenú proti predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a americkému finančníkovi maďarského pôvodu Georgeovi Sorosovi ako údajným podporovateľom nezákonnej migrácie. 

Viaceré členské strany EPP požadovali vylúčenie Fideszu z tejto najväčšej európskej politickej rodiny, k čomu napokon nedošlo aj s ohľadom na nadchádzajúce eurovoľby.

Viac o téme: MaďarskoViktor OrbánFideszEPP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu