Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Speváčka zaspievala turistom na ulici: VIDEO Dohra, z ktorej sú jej fanúšikovia zhrození

Negár Moazzamová Zobraziť galériu (2)
Negár Moazzamová (Zdroj: YouTube/Negar moazzam musician)

TEHERÁN - Iránska speváčka Negár Moazzamová dostala predvolanie na súd, pretože v provincii Isfahán sama spievala pred skupinou turistov. Predvolanie dostala napriek tomu, že spev na verejnosti nie je v Iráne zakázaný. S odvolaním sa na iránske médiá o tom informoval spravodajský server BBC.

Učiteľky chceli pomôcť týraným psom v Ománe: Ich rodiny majú strach, skončili v pekelnom väzení

Moazzamová zaspievala pred návštevníkmi minulý týždeň v tradičnom odeve v historickej dedinke Ábjáneh, keď jej vystúpenie prerušil miestny úrad pre kultúrne dedičstvo. Video zo svojho vystúpenia stihla ešte zdieľať na sociálnych sieťach, kde si ho všimli jej fanúšikovia, ale aj úrady. Na Instagrame má Moazzamová 180-tisíc sledujúcich.

Speváčka zaspievala turistom na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/Negar moazzam musician)

Prokurátori v neďalekom Natanze oznámili, že speváčka dostala predvolanie na súd. Video bolo z jej účtov na sociálnych sieťach zmazané, objavilo sa ale medzitým na iných weboch. Hlavný prokurátor v provincii Isfahán Alí Esfahaní agentúre Tasnim potvrdil, že úrady začali vyšetrovať ženu, ktorá spievala sólo.

Agentúra HRANA, ktorá sa zaoberá porušovaním ľudských práv v Iráne a ktorá sídli v zahraničí, uviedla, že v islamskej republike nie je konkrétny zákon, ktorý by ženám zakazoval, aby na verejnosti spievali samy. Úrady ale podľa agentúry takéto vystúpenia prerušujú a v minulosti potrestali mužov, ktorí spievali na verejnosti so ženami.

Iránska televízia a rozhlas nevysielajú ženské spevácke sóla, a preto speváčky ako je Moazzamová, mnohokrát propagujú svoju tvorbu na platformách Instagram či Telegram, píše BBC.

Predvolanie speváčky si vyslúžilo hlasnú kritiku na sociálnych sieťach. Jeden používateľ prirovnal počínanie úradov v prípade speváčky k tomu, keď sa ženy stávajú terčom násilia. "Keď niekto chrstne žene do tváre kyselinu, nikto sa tým nezaoberá, a nakoniec tú ženu ešte odsúdia," napísal. Iný príspevok bol ešte kritickejší. "Irán nie je 40 rokov štátom, je väzením pre 80 miliónov ľudí," citovala BBC iného užívateľa twitteru.

Viac o téme: SpevSpeváčka IránNegár Moazzamová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu