Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Korupčný škandál v Rakúsku spustil lavínu reakcií: Rusi to už nevydržali, toto je ich stanovisko

Vladimír Putin a Dmitrij Peskov
Vladimír Putin a Dmitrij Peskov (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Korupčný škandál súvisiaci so Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ), ktorý spôsobil v krajine vládnu krízu, nemá s Ruskom nič spoločné, povedal v pondelok novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Ide o prvé oficiálne vyjadrenie Ruska po odhalení kauzy, píše agentúra AFP.

"Tento incident s nami nemá - a ani by nemohol mať - nič spoločné," povedal Peskov. "Nijakým spôsobom nemôžem hodnotiť toto video, pretože nemá nič spoločné s Ruskom, prezidentom alebo vládou," dodal. "Nevieme ani s istotou potvrdiť, kto je tá žena na videu, či ide o etnickú Rusku alebo o ruskú občianku."

Oligarcha Igor Makarov, ktorého vo videu spomínajú, pre ruské vydanie časopisu Forbes v nedeľu uviedol, že je jedináčik a nie je v nijakom "pokrvnom vzťahu" so ženou na videu.  Vládnu krízu v Rakúsku vyvolalo video z júla 2017, ktoré v piatok zverejnili nemecké médiá - denník Süddeutsche Zeitung (SZ) a týždenník Der Spiegel. 


Čítajte aj: Napätá situácia v Rakúsku môže ovplyvniť aj Eurovoľby: Dostane krajná pravica nakladačku?


Na nahrávke zhotovenej na španielskom ostrove Ibiza totiž vicekancelár a predseda FPÖ Heinz-Christian Strache hovorí s údajnou príbuznou ruského oligarchu Makarova, ktorá chce v Rakúsku investovať štvrť miliardy eur.  Strache jej navrhoval, aby kúpila bulvárny denník Kronen Zeitung a následne jeho spravodajstvom pomohla FPÖ v predvolebnej kampani. Strache v sobotu odstúpil zo svojej funkcie a v nedeľu bol za nového predsedu FPÖ jednohlasne zvolený Norbert Hofer.

Stracheho manželka: Moja energia teraz patrí dieťaťu a ochrane zvierat

Po škandálnom videu a rozpade vládnej koalície v Rakúsku sa do krízy dostalo zrejme aj manželstvo Heinza-Christiana Stracheho, ktorý odstúpil z postov vicekancelára a šéfa Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). Informovala o tom agentúra DPA.

"Som v šoku, musím sa najskôr pozbierať a usporiadať si myšlienky," povedala Philippa Stracheová v pondelok pre bulvárny denník Heute. Jej manžel musí žiť s dôsledkami svojho omylu. "Mojou povahou je vždy pozerať dopredu. Aj teraz! Celá moja energia teraz patrí môjmu dieťaťu a ochrane zvierat," dodala Stracheho manželka, ktorá ich spoločného syna Hendrika priviedla na svet len na Nový rok.

Strache sa podľa vlastných slov pri sobotňajšej rezignácii ospravedlnil za svoje správanie aj manželke. Priznal, že na nahratom stretnutí na Ibize z roku 2017 sa správal "chvastavo ako tínedžer" a "mačistickým správaním chcel zapôsobiť na atraktívnu hostiteľku", ktorá sa vydávala za neter ruského oligarchu. 

Viac o téme: RuskoRakúskoFPÖDmitrij Peskov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu