Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Škandalózne VIDEO za päť miliónov eur položilo rakúsku vládu: Nová stopa, majú v tom prsty Nemci?

Rakúsky exkancelár Sebastian Kurz (vľavo) a exvicekancelár Heinz-Christian Strache. Zobraziť galériu (3)
Rakúsky exkancelár Sebastian Kurz (vľavo) a exvicekancelár Heinz-Christian Strache. (Zdroj: SITA/AP)

VIEDEŇ – Zdanlivo nevinné video z družného ibizského večera dvoch politikov a dvoch dám otriaslo Rakúskom. Impulz na tento otras však prišiel z Nemecka, kde video zverejnili noviny Der Spiegel a Süddeutsche Zeitung. A údajná ruská vnučka oligarchu je študentka poľnohospodárstva z Bosny.

Rakúskemu "náckovi" Strachemu sa zrútil život! Kopačky od ženy: Sex so šľapkami je už priveľa

Ako uvádza denník iDnes, video z Ibizy viedlo k pádu vládnej koalície ľudovcov (ÖVP) a Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). Zverejnili ho nemecké médiá Süddeutsche Zeitung a Der Spiegel – odmietli ho však vydať –, a jedna zo stôp vedie k aktivistom z Berlína. Na videu z Ibizy bývalý predseda FPÖ Heinz-Christian Strache a bývalý podpredseda FPÖ Johann Gudenus popíjajú vo vile s údajnou vnučkou ruského oligarchu. Tá im sľúbila, že kúpi najvýznamnejšie rakúske denníky a podporí v nich FPÖ, zároveň bude v krajine investovať nelegálne získané peniaze. Za to jej Strache s Gudenusom mali priklepnúť viaceré štátne zákazky. 

Škandalózne VIDEO za päť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Reprofoto Süddeutsche Zeitung)

Video, ktoré ukončilo sľubne rozbehnutú vládu kancelára Sebastiana Kurza, musel nahrať niekto, kto vedel, že ho výnosne predá a čo bude nasledovať. Mohol to byť pokus o rýchly zárobok, ale aj občianska angažovanosť. Môžu v tom mať prsty politickí aktivisti z Nemecka, ktorí ich mohli odovzdať médiám, oni to však popierajú. Alebo ide o istého viedenského právnika a podľa jeho slov o „občiansku službu“.      

Video vzniklo v roku 2017 pred októbrovými parlamentnými voľbami v Rakúsku. Podľa zistení nemeckých a rakúskych médií je za tým skupina ľudí z rakúskej bezpečnostnej agentúry. Tí ponúkali video rakúskym politickým stranám, stavebnej firme Strabag, ktorá podľa Stracheho mala prísť o niektoré zákazky v prospech ruského oligarchu, a chceli zaň až päť miliónov eur. Nijaká ryba však nezabrala a nahrávka až doteraz zapadala prachom. Skúsili to teda na nemeckom trhu.

Johann Gudenus bol hosťom Andreja Danka.
Zobraziť galériu (3)
Johann Gudenus bol hosťom Andreja Danka.  (Zdroj: TASR/Štefan Puškáš)

Časti takmer sedemhodinového videa údajne kúpil istý nemecký spolok Centrum pre politickú krásu za 600-tisíc eur. Ten však kauzu popiera. Predaj údajne sprostredkovala berlínska advokátska kancelária, k tejto transakcii bola spísaná osemnásťstránková zmluva. Aj berlínski advokáti to popierajú. Redaktorom novín Süddeutsche Zeitung a Spiegel vraj nahrávku niekto odovzdal v tmavej hotelovej izbe. 

Prípadom sa zaoberá aj rakúsky súd, ktorý prijal už viacero trestných oznámení. Jedno podal v piatok Strache proti viedenskému právnikovi Raminu Mirfakhraiovi, detektívovi Julianovi Hessenthalerovi a údajnej Ruske, ktorej totožnosť je neznáma. Táto „Ruska“ je vraj študentka poľnohospodárstva z Bosny. Za jeden deň natáčania údajne dostala honorár vo výške šesť- až sedemtisíc eur. 

Viac o téme: VideoHeinz-Christian StracheSebastian KurzIbazaRakúska vláda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu