Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Napätie v Líbyi by sa dalo krájať: Jednotky verné vláde spustili operáciu Sopka hnevu

Mesto Tripolis
Mesto Tripolis (Zdroj: Twitter.com/(No) Neutral ‏ )

TRIPOLIS - Sily lojálne veliteľovi tzv. Líbyjskej národnej armády (LNA) Chalífovi Haftarovi podnikli prvý nálet na jedno z predmestí Tripolisu. Jednotky verné vláde národného porozumenia v snahe brániť hlavné mesto vzápätí podnikli protiútok. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP.

Operácia vládnych síl má názov Sopka hnevu, uviedol plukovník vládnej armády Muhammad Gnunu, ktorý podľa AFP spresnil, že cieľom operácie je "zbaviť všetky líbyjské mesta agresora a nelegitímnych síl". Fájiz Sarrádž, premiér vlády národnej jednoty podporovanej Organizáciou Spojených národov, v sobotu vo svojom televíznom prejave obvinil svojho rivala Haftara, že ho zradil nariadením vojenskej ofenzívy na hlavné mesto Tripolis, ktorá by mohla uvrhnúť krajinu do občianskej vojny. 

Sily lojálne Haftarovi vo svojej ofenzíve pokračujú napriek medzinárodným výzvam na zastavenie vojenských akcií. Sarrádž v prejave varoval pred "vojnou bez víťaza". Podľa jeho slov sa vláda národnej jednoty snažila o mier, no na agresiu Haftarových síl bude reagovať "silou a nepoddajnosťou".

Postup bojovníkov podporujúcich Haftara spomalili jednotky lojálne Sarrádžovej vláde sídliacej v Tripolise. Tie v sobotu po prvý raz spustili letecké údery na útvary LNA približne 50 kilometrov južne od metropoly. V tejto oblasti práve v sobotu vypukli medzi oboma stranami nové boje, píše AFP. Líbya zápasí s nepokojmi od zvrhnutia dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Mocenské vákuum v severoafrickej krajine zaplnili desiatky ozbrojených skupín, ktoré sú spojencami buď vlády národnej jednoty v Tripolise na severozápade krajiny, alebo konkurenčnej vlády so sídlom v meste Tobruk na severovýchode, ktorú podporuje aj Haftar.

Najnovšia eskalácia prišla len krátko pred konferenciou pod záštitou OSN, ktorej zámerom je spojiť líbyjských rivalov a pripraviť cestu pre voľby v konfliktom zdevastovanej krajine. Osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN pre Líbyu Ghasan Salamé uviedol, že rozhovory plánované na 14. - 16. apríla v líbyjskom meste Ghadámis sa uskutočnia. "Chceme ubezpečiť Líbyjčanov, že ostaneme po ich boku, aby bol politický proces úspešný bez eskalácie," zdôraznil.

Spojené štáty sťahujú vojakov

Armáda Spojených štátov v nedeľu oznámila, že z Líbye dočasne stiahla niekoľko svojich vojakov. Informovala o tom agentúra AFP. "V dôsledku narastajúcich nepokojov v Líbyi sa kontingent Afrického velenia ozbrojených síl USA (U.S. AFRICOM) dočasne presunul z krajiny v reakcii na bezpečnostné podmienky v teréne," uvádza sa vo vyhlásení armády USA.

"Bezpečnostná situácia v Líbyi je čoraz zložitejšia a nepredvídateľnejšia," povedal veliteľ U.S. AFRICOM Thomas Waldhauser. Africké velenie ozbrojených síl USA so sídlom v nemeckom Stuttgarte uviedlo, že jeho úlohou v Líbyi je "vojenská podpora diplomatických misií, protiteroristické aktivity, posilňovanie partnerstiev a zlepšovanie bezpečnosti v celom regióne". 

Predstavitelia U.S. AFRICOM zároveň dodali, že budú pokračovať v monitorovaní podmienok v Líbyi, aby mohli posúdiť, kedy bude možné obnoviť vojenskú prítomnosť USA v tejto oblasti.

Misia OSN v Líbyi žiada prímerie na evakuáciu ranených a civilistov

Misia OSN v Líbyi (UNSMIL) vyzvala v nedeľu na okamžité vyhlásenie dvojhodinového humanitárneho prímeria, ktoré by umožnilo evakuáciu zranených a civilistov z južných predmestí líbyjskej metropoly Tripolis. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP. Táto výzva prišla v čase, keď sa do mesta snažia preniknúť jednotky lojálne veliteľovi tzv. Líbyjskej národnej armády (LNA) Chalífovi Haftarovi.

UNSMIL vo svojom vyhlásení vyzýva všetky ozbrojené skupiny v oblasti bojov, aby v nedeľu popoludní rešpektovali dvojhodinové humanitárne prímerie a vytvorili podmienky pre evakuáciu zranených a civilistov záchranármi a tímami líbyjského Červeného polmesiaca.

USA vyzvali Haftara na zastavenie bojov

Spojené štáty vyzvali v nedeľu poľného maršala Chalífu Haftara, aby okamžite zastavil postup svojej tzv. Líbyjskej národnej armády (LNA) na hlavné mesto Tripolis. Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo povedal, že USA sú "veľmi znepokojené bojmi v blízkosti Tripolisu". Všetky zúčastnené strany sú podľa neho zodpovedné za urýchlenú deeskaláciu situácie, ako to 5. apríla zdôraznila Bezpečnostná rada OSN a ministri skupiny G7.

"Táto jednostranná vojenská akcia proti Tripolisu ohrozuje civilistov a podkopáva vyhliadky na lepšiu budúcnosť pre všetkých Líbyjčanov," citujú Pompea agentúry DPA a Reuters. Šéf americkej diplomacie podčiarkol, že konflikt v Líbyi nemá vojenské riešenie. Politické riešenie je jediný spôsob, ako zjednotiť krajinu. "Jasne sme povedali, že sme proti vojenskej ofenzíve síl Chalífu Haftara a vyzývame na okamžité zastavenie operácií proti líbyjskému hlavnému mestu," povedal Pompeo.

Rusko blokovalo vyhlásenie v OSN

Krátko pred zverejnením Pompeovho apelu zablokovalo Rusko v Bezpečnostnej rade OSN ďalšie vyhlásenie o Líbyi, ktoré takisto vyzýva na ukončenie postupu Haftarových jednotiek. Podľa diplomatických zdrojov, na ktoré sa odvoláva agentúra AFP, Moskva trvala na tom, aby na boli na ukončenie všetkých bojov vyzvané všetky strany konfliktu. USA však takúto zmenu v texte dokumentu odmietli.

Bezpečnostná rada OSN vyzvala už v piatok Haftarových vojakov, aby zastavili svoj postup na Tripolis. Rusko, ktoré podobne ako Egypt a Spojené arabské emiráty podporujú Haftara, nesúhlasilo s formálnejším textom žiadajúcim od LNA zastavenie všetkej vojenskej aktivity.

Minimálne 21 mŕtvych

Najmenej 21 mŕtvych si doposiaľ vyžiadala ofenzíva tzv. Líbyjskej národnej armády (LNA) pod velením Chalífa Haftara na Tripolis. S odvolaním sa na nedeľňajšie informácie v Tripolise sídliacej vlády národnej jednoty, ktorú podporuje aj Organizácia Spojených národov (OSN), o tom informovala agentúra AFP.

Podľa vyjadrenia predstaviteľov ministerstva zdravotníctva tripoliskej vlády si boje - trvajúce od štvrtka - okrem obetí na životoch vyžiadali aj 27 zranených. Predstavitelia ministerstva nešpecifikovali, či sú medzi mŕtvymi aj civilisti. 

Viac o téme: BojeArmádaVojskáLíbyaTripolisChalíf Haftar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu