Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Obvinenie líbyjskej medzinárodne uznávanej vlády: Paríž podporuje diktatúru a nie demokraciu

Chalífa Haftar
Chalífa Haftar (Zdroj: SITA/AP Photo/Ivan Sekretarev)

PARÍŽ - Líbyjský premiér Fájiz Sarrádž, ktorý stojí na čele medzinárodne uznávanej vlády v Tripolise, obvinil v stredu Francúzsko, že podporuje poľného maršala Chalífu Haftara, veliteľa síl spriaznených s konkurenčnou vládou v meste Tobruk.

Vo vyjadreniach pre francúzske denníky Libération a Le Monde opísal Haftara ako "diktátora", informovala tlačová agentúra AFP.  "Sme prekvapení, že Francúzsko nepodporuje našu vládu, ktoré je demokratická, ale podporuje diktátora," uviedol Sarrádž podľa článkov vo francúzštine. "Keď mi (francúzsky prezident) Emmanuel Macron zatelefonoval, varoval som ho, že verejná mienka je proti Francúzsku. Nechceme, aby Líbyjčania nenávideli Francúzsko," povedal líbyjský premiér.

Zo strany Sarrádža išlo o doteraz najostrejšiu kritiku na adresu Paríža, ktorý už dlhšie čelí podozreniu, že poskytuje podporu Haftarovi. Ministerstvo vnútra v Tripolise prvýkrát obvinilo Francúzsko minulý týždeň, keď oznámilo "pozastavenie všetkých vzťahov s francúzskou stranou".

Haftar ako veliteľ samozvanej Líbyjskej národnej armády (LNA) postupne rozširuje v krajine svoju územnú kontrolu a 4. apríla začal ofenzívu s cieľom dobyť hlavné mesto Tripolis. K tejto ofenzíve ho podľa Sarrádža viedla sčasti práve "neúmerná podpora" zo strany Francúzska.

Boje o Tripolis si doteraz vyžiadali najmenej 264 mŕtvych a 1200 zranených. Francúzsko obvinenia z podporovania Haftara odmieta s tým, že udržiava styky so všetkými aktérmi v Líbyi, kde medzi sebou zápasia o vplyv početné milície a politické frakcie. Francúzske diplomatické zdroje však podľa AFP vyjadrujú obavy z nedostatočného vplyvu Sarrádža, ktorý sa údajne opiera o podporu islamistických milícií a hnutia Moslimské bratstvo. Jeho podporovateľmi sú tiež Katar a Turecko, uvádzajú analytici.

Viac o téme: DiktátorDemokraciaChalífa HaftarLíbyjská vláda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu