Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Potýčky na nábožensky najcitlivejšom mieste: Najmenej 45 ľudí je zranených

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok (Zdroj: TASR/Marko Erd)

JERUZALEM - Potýčky medzi moslimskými veriacimi a izraelskou políciou, ku ktorým došlo v nedeľu na nábožensky najcitlivejšom mieste Jeruzalema - Chrámovej hore -, si vyžiadali 45 zranených. Izraelská polícia zadržala sedem osôb. Podľa agentúry AFP o tom informovala islamská náboženská nadácia wakf, ktorá spravuje Chrámovú horu v Jeruzaleme.

Po zásahu izraelskej polície, ktorá proti moslimom použila útočné spreje a streľbu gumovými projektilmi, sa situácia upokojila. Polícia mešitu zavrela a povolila v lokalite ďalšie návštevy.  K potýčkam došlo v deň, keď si Izrael si pripomína dobytie jeruzalemského Starého mesta v rámci Šesťdňovej vojny z roku 1967. Problémom je, že tento rok sa zjednotenie Jeruzalema spred 52 rokov - tzv. Deň Jeruzalema (Jom Jerušalajim) - zhruba prekrýva s koncom moslimského posvätného pôstneho mesiaca ramadán.   

Riaditeľ mešity al-Aksá Umar al-Kisuvání obvinil Izrael z porušenia dohody, ktorá sa týkala nepovoľovania podobných návštev v posledných dňoch ramadánu. Dodal, že na Chrámovú horu v nedeľu prišlo okolo 1200 židov. Podobnú bilanciu zverejnila aj židovská organizácia, ktorý zariaďuje podobné návštevy.   

Židia smú Chrámovú horu navštíviť počas pre nich vyhradených hodín, ale nesmúť sa tam modliť. Návštevy miest významných pre judaizmus sa zvyšujú v dňoch pred Dňom Jeruzalema alebo po ňom, pričom záujem o ne majú v prvom rade náboženskí nacionalisti. Jordánsko, ktoré je správcom posvätného miesta a jednou z iba dvoch arabských krajín s mierovou zmluvou s Izraelom, odsúdilo nedeľné potýčky a označilo ich za provokácie extrémistov. Varovalo tiež, že podobné akcie môžu v regióne viesť k obnoveniu násilností.

Agentúra AFP napísala, že podvečer by sa mal konať tradičný pochod Izraelčanov cez jeruzalemské Staré mesto. Izraelská polícia je preto v pohotovosti, aby sa predišlo ďalšiemu násiliu. Oslavy vyvrcholia večer pri Západnom múre - Múre nárokov, ktorý je pozostatkom jeruzalemského chrámu a je časťou západnej steny Chrámovej hory. Múr nárekov je najposvätnejším miestom, kde sa môžu židia modliť.

Viac o téme: PotýčkyJeruzalemIzraelská políciaMoslimskí veriaci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu