Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Toto Putina nepoteší: Emigrovať chce každý piaty Rus, najviac do EÚ a Spojených štátov

Katedrála sv. Vasiľa Blaženého v Moskve.
Katedrála sv. Vasiľa Blaženého v Moskve. (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA - Jeden z piatich Rusov tvrdí, že by opustil svoju krajinu, ak by mohol. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu spoločnosti Gallup so sídlom vo Washingtone, o ktorom vo štvrtok informovala stanica Slobodná Európa.

Podľa uvedeného prieskumu sa od roku 2014 minimálne strojnásobilo percento Rusov v produktívnom veku, ktorí by podľa vlastných slov boli ochotní odísť do zahraničia. Medzi respondentmi vo veku 15-29 rokov sa počet osôb pripravených emigrovať zvýšil zo 14 na 44 percent. U respondentov vo veku 30-45 rokov došlo k zvýšeniu zo siedmich na 22 percent.

"Tých 44 percent najmladšej skúmanej skupiny Rusov je za uplynulé desaťročie bezprecedentných," uvádza spoločnosť Gallup. Medzi faktormi, ktoré podľa nej stoja za negatívnym postojom mladých Rusov, je sklamanie z ekonomického a politického vývoja v krajine.

Vyššie čísla potenciálnej migrácie by mohli urýchliť i pokles ruskej populácie. Väčšina nespokojných Rusov by emigrovala do štátov Európskej únie (40%), a to najmä do Nemecka (15%) vyplýva ďalej z prieskumu. Približne 16 percent z nich by si za svoju destináciu vybralo Severnú Ameriku, najmä USA (12%).

Viac o téme: EmigráciaRuskoMoskvaEurópska úniaSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu