Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pražská polícia zatkla dvoch údajných teroristov: Tí tvorili spoločnú bunku s Iračanom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Polícia ČR)

PRAHA – Pražskí muži zákona odviedli vynikajúcu prácu. V stredu zadržali dvoch údajných teroristov z Iraku, ktorí tvorili spoločnú bunku s Iračanom. Ten skončil v pondelok vo Viedni v rukách špeciálnej jednotky po tom, ako padli podozrenia z teroristických útokov na železničné trate v Nemecku z októbra a decembra 2018.

„Práve včera (v stredu) boli v Prahe, v Česku, zadržaní ďalší dvaja údajní teroristi, s ktorými tento Iračan tvoril spoločnú bunku,“ vyhlásil rakúsky minister vnútra Herbert Kickl na pôde rakúskeho parlamentu. Podľa jeho slov malo ísť o muža a ženu. Informáciu potvrdil aj policajný prezident ČR Ján Švejdar. „Áno, malo sa to stať v stredu a mali by byť dvaja,“ povedal Švejdar, ktorého citoval server novinky.cz.

Obaja cudzinci skončili v policajnej cele. „Môžeme potvrdiť, že policajti z cudzineckej polície včera (v stredu) na letisku Václava Havla v Prahe na základe Európskeho zatýkacieho rozkazu vydaného Viedenským krajským úradom pre ochranu ústavy a boja proti terorizmu, zadržali krátko po prílete do Českej republiky dvoch cudzincov,“ uviedli policajti na svojom twitterovom účte.

Pražské mestské štátne zastupiteľstvo podalo Mestskému súdu v Prahe návrh na vzatie ženy a muža do predbežnej väzby, uviedla hovorkyňa súdu Markéta Puci, ktorá dodala, že rozhodnúť sa musí do konca piatka.

Polícia ČR.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Polícia ČR)

Iračan je podozrivý z vlaňajších útokov na železnicu v Nemecku a z podpory extrémistickej skupiny Daeš

V októbri narazil vysokorýchlostný vlak na trati Norimberg-Mníchov na oceľový kábel natiahnutý cez koľaje medzi elektrickými stĺpmi. Incident si nevyžiadal nijaké zranenie. Neďaleko od miesta našli odkaz v arabčine, ktorý vyšetrovatelia označili za "výhražný". Počas Vianoc zas polícia objavila poškodené trakčné vedenie v Berlíne a takisto odkaz v arabčine a zástavu Islamského štátu.

Ak mu bude preukázaná vina, hrozí mu doživotný trest. Muž sa podľa prokuratúry priznal, no odmieta, že jeho motív bol teroristický.

Viac o téme: PrahaTeroristiÚtok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu