Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mohutný výbuch pri reštaurácii v Mogadiše: Zo Somálska hlásia 11 obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

MOGADIŠO - Najmenej 11 ľudí zahynulo a 16 ďalších utrpelo vo štvrtok zranenia v somálskom hlavnom meste Mogadišo po tom, ako pri jednej z reštaurácií explodovalo výbušninami naložené vozidlo. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že počet obetí môže ešte stúpnuť.

Podľa polície došlo k výbuchu v čase, keď bola reštaurácia plná obedujúcich zákazníkov. Svedkovia uviedli, že na zemi na rušnej ulici videli viacero tiel, niektoré boli nehybné. K zodpovednosti za útok sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Agentúra AP pripomína, že extrémistická organizácia aš-Šabáb napojená na teroristickú sieť al-Káida podniká v somálskej metropole samovražedné útoky. Skupinu aš-Šabáb sa podarilo v roku 2011 z veľkej časti z Mogadiša vytlačiť a odvtedy prišla o viacero svojich bášt. Jej príslušníci však stále ovládajú rozsiahle vidiecke oblasti a naďalej vedú partizánsku vojnu proti somálskym bezpečnostným silám.

Explózia aj pred policajnou stanicou v Číne

Traja ľudia utrpeli zranenia a podozrivý zahynul vo štvrtok pri podpaľačskom útoku a útoku podomácky vyrobenou výbušninou na policajnú stanicu v severovýchodnej Číne. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady. Útočník zapálil stanicu dopravnej polície v meste Šen-jang približne o 13.50 h miestneho času (06.50 h SEČ), potom odpálil výbušné zariadenia obsahujúce "čierny strelný prach". Oznámil to Zbor verejnej bezpečnosti v Šen-jangu, pod ktorý policajná stanica patrí.

"Podozrivý zomrel na mieste činu," uviedol zbor vo vyhlásení a dodal, že ostatní majú iba menšie zranenia. Útok úrady vyšetrujú. Prípad sa stal dva mesiace po dvoch výbuchoch v susednom meste Čchang-čchun, ktoré zatriasli výškovou budovou, zabili jedného človeka a ďalšieho zranili.

K explóziám bômb dochádza v posledných rokoch po celej Číne. Vlani v júli 26-ročný muž odpálil malú výbušninu pred veľvyslanectvom USA v Pekingu a zranil si ruku. Polícia uviedla, že muž pochádzal zo severnej oblasti Vnútorné Mongolsko, ale jeho motív nezverejnila.

Viac o téme: VýbuchExplóziaSomálskoMogadišo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu