Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Štvrtá najhoršia jadrová havária v dejinách: VIDEO Americký Černobyľ, kúsok od veľkej tragédie

(Zdroj: YouTube/AT)

HARRISBURG/PRAHA - Za "americký Černobyľ" býva označovaná nehoda v jadrovej elektrárni Three Mile Island, ktorá sa stala 28. marca 1979. Čiastočné roztavenie jadra reaktora, ktoré sprevádzal únik rádioaktivity do ovzdušia, zostáva aj dodnes najhoršou jadrovou haváriou na území USA. Je tiež štvrtou najhoršou haváriou svojho druhu v dejinách ľudstva, po Černobyle v roku 1986, nehode vo Fukušime v roku 2011 a explózii sovietskej nádrže s vysoko rádioaktívnym odpadom v septembri 1957.

Pacifická zóna smrti: VIDEÁ hrôzy, ktorá zabila tisíce ľudí a zničila životné prostredie

Na počiatku nešťastného reťazca udalostí v elektrárni blízko mesta Harrisburg stál výpadok čerpadiel sekundárneho, teda nejadrového okruhu, ktorý viedol k automatickému odstaveniu druhého bloku. Zvyškové teplo však naďalej ohrievalo vodu v reaktore, ktorá sa kvôli poruche na sekundárnom okruhu nemohla ochladzovať vo výmenníkoch. Stále teplejšia voda zväčšovala svoj objem tak dlho, až sa otvoril bezpečnostný ventil, ktorý mal zabrániť vážnemu poškodeniu okruhu.

Po znížení tlaku sa mal ventil zase sám zavrieť, avšak kvôli závade sa zablokoval a rádioaktívna kvapalina vytekala ďalej, až zamorila prevádzkovú budovu bloku. Obsluha o probléme nevedela, pretože kontrolka signalizovala uzatvorenie výpuste. Operátori si márne lámali hlavu nad príčinou neobvyklých hodnôt prístrojov a nakoniec došli k záveru, že prietok chladiaceho média reaktorom, ktorý bol v skutočnosti nebezpečne nízky, je potrebné ďalej obmedziť. Tým ale už aj tak vážnu situáciu ešte zhoršili.

Na pokazený ventil prišla až nová smena okolo šiestej ráno. V tom čase už ale bola hladina vody v primárnom okruhu taká nízka, že sa časť jadra reaktora roztavila. Pri nehode a počas odpratávania jej následkov unikla do ovzdušia časť rádioaktívnych plynov a pary. Oveľa masívnejšiemu zamoreniu životného prostredia zabránil oceľový obal reaktora, ktorý našťastie zostal neporušený. Podľa oficiálnych údajov si havária nevyžiadala obete na životoch, vyvolala však značnú paniku medzi ľuďmi v okolí.

Pensylvánsky guvernér Richard Thronburgh totiž rozhodol, že sa z preventívnych dôvodov evakuuje asi 3500 detí a tehotných žien žijúcich v okruhu ôsmich kilometrov od elektrárne. Ďalšie desiatky tisíc obyvateľov ale neverili oficiálnym správam a rozhodli sa tiež odísť. Paniku šíriacu sa medzi obyvateľmi sa podarilo zvládnuť až po tom, keď 1. apríla 1979 na demonštratívnu osobnú návštevu elektrárne prišiel vtedajší americký prezident James Carter a guvernér Thronburgh.

Ľudia sa do zamorenej budovy druhého bloku pozreli až v júli 1980. O dva roky neskôr sa technici prostredníctvom kamery prvýkrát presvedčili o rozsahu vnútorného poškodenia reaktora a v októbri 1985 sa začali práce na jeho vyprataní. Dekontaminácia bloku sa skončila v auguste 1993. Celá nehoda pritom výrazne prispela k posilneniu protijadrových nálad v USA. Samotná elektráreň Three Mile Island - teda nepoškodený prvý blok - funguje dodnes, jej uzavretie sa plánuje na september.

Viac o téme: Atómová elektráreňUSAČernobyľThree Mile Island
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu