Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

USA sa nepridali k ostatným štátom: Lety všetkých Boeingov 737 MAX 8 nepozastavili

Boeing 737 Max 8
Boeing 737 Max 8 (Zdroj: TASR/AP/Wong Maye-E)

WASHINGTON - Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) sa rozhodol nepozastaviť lety všetkých lietadiel typu Boeing 737 MAX 8, ktoré využívajú americké letecké spoločnosti.

Stroj tohto typu patriaci spoločnosti Ethiopian Airlines sa zrútil v nedeľu ráno krátko po štarte z letiska v Addis Abebe, pričom zahynulo všetkých 157 ľudí na palube. Boli medzi nimi aj štyria Slováci. "Toto vyšetrovanie sa iba začalo a zatiaľ nedisponujeme údajmi, ktoré by nás oprávnili urobiť nejaké závery alebo kroky," uviedla FAA, ktorá však nariadila spoločnosti Boeing, aby do apríla vylepšila tento model, napríklad jeho manévrovací systém.  

Austrália je najnovším štátom, ktorý po nedeľnej tragickej havárii lietadla v Etiópii pozastavil prílety a štarty strojov typu Boeing 737 MAX 8 na svojich letiskách. V utorok o tom informoval portál stanice Sky News. Austrálsky úrad pre civilné letectvo oznámil tento krok po tom, čo aj Etiópia, Čína, Indonézia a Kajmanie ostrovy v pondelok pozastavili lety tohto typu boeingov.

Podobne sa rozhodol v utorok už skôr Singapur, ktorý zakázal týmto strojom lietať vo svojom vzdušnom priestore. Tieto boeingy prestali využívať aj aerolínie v Argentíne, Brazílii, Mexiku, Indii či Juhoafrickej republike (JAR).

Juhokórejské aerolínie Eastar Jet takisto pozastavili prevádzku spomínaného typu boeingu, informovala tlačová agentúra AP. Nemenovaná predstaviteľka Eastar Jet uviedla, že majú dva takéto stroje a že ich od stredy na trasách do Japonska a Thajska nahradia typom Boeing 737-800. Dodala, že aerolínie nenašli žiadne problémy na spochybňovanom type lietadla, ale dobrovoľne ich prestanú používať, keďže zákazníci majú obavy.

Naopak, blízkovýchodné nízkorozpočtové aerolínie FlyDubai oznámili, že budú ďalej lietať na Boeingoch 737 MAX 8 - rozhodli sa tak po preskúmaní nedávneho vyhlásenia amerického Federálneho úradu pre letectvo (FAA) o danom type stroja. Dubajskou vládou vlastnené aerolínie FlyDubai uviedli, že "v súčasnosti nie sú potrebné žiadne ďalšie kroky". Vo vyhlásení napísali, že stále "veria v spôsobilosť" týchto strojov lietať. Spoločnosť má v prevádzke 11 Boeingov 737 MAX 8.

FAA v pondelok napísal, že na rozdiel od iných expertov nenachádza podobné črty medzi haváriami tohto boeingu vlani v Jávskom mori a v Etiópii. Do vyšetrovania havárie lietadla spoločnosti Ethiopian Airlines sa zapojili experti na letectvo zo Spojených štátov. Medzitým čoraz viac silnejú pochybnosti o novom type lietadla firmy Boeing, ktorý sa v nedeľu zrútil v Etiópii.

Odborníci z FAA prišli priamo na miesto tragédie pri etiópskom hlavnom meste Addis Abeba a sprevádzali ich aj zástupcovia z Národnej rady pre bezpečnosť dopravy. Pridali sa k vyšetrovaniu, ktoré riadi Etiópia.

Vyšetrovatelia našli v pondelok na mieste pádu stroja obe tzv. čierne skrinky, avšak podľa vyjadrenia predstaviteľa Ethiopian Airlines pre tlačovú agentúru AP je jedna zo skriniek čiastočne poškodená. "Uvidíme, čo z nej dostaneme," dodal.

Viac o téme: HaváriaUSABoeing 737 MAX 8
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu