Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Emiráty zakázali prevádzku problémových Boeingov: TIETO krajiny im naďalej dôverujú

Boeing 737 Max
Boeing 737 Max

ABÚ ZABÍ - Spojené arabské emiráty, ktoré sú dôležitým uzlom v medzinárodnej leteckej doprave, zakázali lety strojov typu Boeing 737 MAX. Dôvodom sú bezpečnostné obavy, ktoré vyvolalo nedeľné zrútenie lietadla tohto typu v Etiópii.

O zavedení preventívneho zákazu informoval v noci z utorka na stredu úrad SAE pre civilné letectvo, uviedla agentúra AP. Stroje Boeing 737 MAX 8 a 9 využíva nízkonákladová letecká spoločnosť Flydubai so základňou v Dubaji, jednom z emirátov SAE. Aerolínie ubezpečili, že sa budú usilovať o to, aby dôsledky zákazu čo najmenej pocítili cestujúci. 

Lietanie s týmto typom lietadiel zakázali už v Európskej únii, Austrálii a na Novom Zélande, v Číne, Indii a v ďalších krajinách sveta. Aerolínie v USA lietadlám Boeing 737 MAX naďalej dôverujú.

Severná Amerika lietadlám dôveruje

Všetky tri americké aerolínie, ktoré používajú lietadlá Boeing 737 MAX 8 a 9, pokračujú v ich prevádzke. Spoločnosti Southwest Airlines, American Airlines Group a United Airlines v utorok uviedli, že svojim lietadlám dôverujú. Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) je jedným z mála všetkých regulátorov, ktorý nepozastavil lety strojov 737 MAX. 

Ich prevádzku zatiaľ podľa stránky flightradar24.com nepozastavili ani kanadské spoločnosti Air Canada (MAX 8) a Westjet (MAX 8), ako aj panamská Copa (MAX 9). V utorok preventívne pozastavila prevádzku týchto strojov Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA).       Mimo Európy preventívne zakázali lietanie s týmto typom lietadiel okrem iných Austrália, Čína, Indonézia, Malajzia, Omán alebo Singapur.

Pri páde Boeingu 737 MAX 8 spoločnosti Ethiopian Airlines, ku ktorému došlo v nedeľu ráno šesť minút po štarte z Addis Abeby, zahynulo všetkých 157 ľudí na palube vrátane štyroch Slovákov. Išlo už o druhú haváriu lietadla tohto typu v priebehu pol roka; prvá sa stala vlani v októbri, keď sa stroj indonézskej nízkonákladovej spoločnosti Lion Air zrútil do Jávskeho mora a zahynulo všetkých 189 ľudí na palube.

Viac o téme: ZákazPád lietadlaKanadaSpojené arabské emirátyEtiópiaSpojené štátyBoeing 737 MAX
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu