Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dozvuky neúspešného summitu mocných: Trump prehovoril, toto si myslí o vzťahu s Kimom

Donald Trump a Kim Čong-un Zobraziť galériu (3)
Donald Trump a Kim Čong-un (Zdroj: SITA/AP Photo/ Evan Vucci, File)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump napriek zjavnému neúspechu tohtotýždňového americko-severokórejského summitu vo vietnamskom Hanoji trvá na tom, že so severokórejským lídrom Kim Čong-unom má "veľmi dobrý" vzťah.

 


Čítajte aj: Trump s Kimom chcú pokračovať v produktívnych rozhovoroch, tvrdia severokórejské médiá


Ako šéf Bieleho domu napísal v piatok na Twitteri, s Kimom viedol v Hanoji "veľmi dôležité rozhovory". "My vieme, čo chcú oni, a oni zase vedia, čo potrebujeme my," charakterizoval Trump vzájomný vzťah medzi oboma krajinami bez toho, aby konkretizoval, o aké záležitosti ide. 

 

 

Donald Trump
Zobraziť galériu (3)
Donald Trump  (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

Trump sa zatiaľ nevyjadril k nezrovnalostiam okolo dôvodu neúspechu summitu, ktoré obe strany vysvetľujú po svojom. Ešte vo štvrtok americký prezident uviedol, že summit skrachoval preto, lebo Kim trval na tom, aby Američania kompletne zrušili sankcie proti KĽDR. Pchjongjang však následne vyhlásil, že Kim žiadal iba čiastočné zrušenie sankcií a na výmenu sa bol ochotný zaviazať k úplnej likvidácii najväčšieho severokorejského jadrového komplexu.

Kim Čong-un
Zobraziť galériu (3)
Kim Čong-un  (Zdroj: SITA/Kham/Pool Photo via AP)

Ako v piatok na narýchlo zvolanej tlačovej konferencii v Hanoji vyhlásil severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho, Kim Trumpovi ponúkal aj písomný záväzok, že KĽDR sa nadobro vzdá jadrových aj raketových testov. Washington "prepásol príležitosť, aká sa možno už viackrát nenaskytne," povedal šéf severokórejskej diplomacie.

Viac o téme: SummitUSADonald TrumpKim Čong-unSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu