Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Peklo vo Venezuele sa stupňuje, ďalší mŕtvi: Maduro však odmieta „zhnité potraviny z USA“

Venezuelský prezident Nicolás Maduro. Zobraziť galériu (6)
Venezuelský prezident Nicolás Maduro. (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariana Cubillos)

Caracas/Cucuta – Vojaci verní prezidentovi Nicolasovi Madurovi uplynulú sobotu donútili zahraničný humanitárny konvoj ustúpiť z venezuelskej hranice, zabili dvoch demonštrantov a desiatky ďalších zranili. Použili slzotvorné a gumové náboje. Muži v civile podľa svedkov strieľali na protestujúcich aj ostrými nábojmi.

Najmenej šesť z približne desiatich nákladných vozidiel, ktoré sa pokúsili dostať do Venezuely, sa muselo vrátiť do Kolumbie. Podľa agentúry Reuters pri pohraničnom meste Urena začali dve vozidlá horieť a davy ľudí sa rozbehli, aby sa pokúsili zachrániť aspoň niečo zo zásob. Aj loď s humanitárnou pomocou z Portorika sa musela vrátiť, pretože venezuelská námorná loď sa vyhrážala paľbou.  

Pomôže pápež?

Líder opozície Juan Guaidó v rozhovore s talianskou stanicou Sky TG24 požiadal pápeža Františka, aby v súčasnej kríze vo Venezuele zohral úlohu sprostredkovateľa. K podobnému kroku ho už skôr vyzval Maduro. Pápež dal najavo ochotu ujať sa sprostredkovateľskej roly za podmienky, že o to požiadajú obe strany. Podľa Guaidóa by pápež mohol pomôcť nastoliť prechodnú vládu a umožniť predčasné prezidentské voľby. V krajine totiž podľa Guaidóa dochádza ku krviprelievaniu, za ktoré nesie zodpovednosť prezident Maduro. Vatikán sa snažil pomôcť rokovaniam už v roku 2016.

Požiare, streľba a hlad, Venezuela dnešných dní
Zobraziť galériu (6)
Požiare, streľba a hlad, Venezuela dnešných dní  (Zdroj: SITA/AP)

„Dnešné udalosti ma nútia prijať rozhodnutie: oficiálne navrhnúť medzinárodnému spoločenstvu, že na zabezpečenie slobody našej krajiny musíme mať otvorené všetky možnosti,“ vyjadril sa Guaidó na Twitteri. S odvolaním sa na venezuelskú ústavu minulý mesiac prevzal úrad prezidenta a väčšina západných štátov ho uznala za legitímneho vodcu krajín OPEC. Spojené štáty sú jeho najdôležitejším zahraničným podporovateľom a prezident USA Donald Trump už v minulosti uviedol, že jednou z „možností“ je vojenská intervencia vo Venezuele. 

Juana Guaidóa ľudia milujú
Zobraziť galériu (6)
Juana Guaidóa ľudia milujú  (Zdroj: SITA/AP Photo/Juan Carlos Hernandez)

Guaidó sa v sobotu osobne angažoval za prechod konvoja s pomocou z Kolumbie. Apeloval na ozbrojené sily Venezuely, aby sa dištancovali od Madurových príkazov blokovať pomoc, sľúbiac im amnestiu. „Nie ste povinní poslúchať toho, kto sadisticky oslavuje, že humanitárna pomoc nemôže vstúpiť do krajiny, ktorá ju potrebuje,“ povedal vojakom. Tí však s použitím násilia poslali späť zásoby zúfalo potrebné v krajine, kde 30 miliónov obyvateľov trpí podvýživou a chorobami. Maduro zrušil diplomatické vzťahy s Bogotou a dal kolumbijským diplomatom 24 hodín, aby opustili krajinu.

Svoji proti svojim
Zobraziť galériu (6)
Svoji proti svojim  (Zdroj: SITA)

Líder opozície Juan Guaidó a americký viceprezident Mike Pence sa v pondelok zúčastnili na stretnutí tzv. limskej skupiny v kolumbijskej Bogote, aby diskutovali o spoločnej stratégii na vyriešenie krízy vo Venezuele a prinútili prezidenta Nicolása Madura, aby odstúpil. Ten však popiera, že jeho krajina bohatá na ropu potrebuje pomoc a obviňuje Guaidóa z toho, že je bábkou v rukách USA. Tie uvalili v pondelok sankcie na guvernérov štyroch venezuelských štátov podporujúcich prezidenta Nicolása Madura za to, že bránia prísunu dodávok humanitárnej pomoci do krajiny.

„Ruky preč od Venezuely! Yankees, choďte domov,“ vyhlásil Maduro. „Posielate nám zhnité potraviny, vďaka!“ Trumpov konzultant pre národnú bezpečnosť John Bolton na Twitteri uviedol, že krajiny, ktoré ešte stále podporujú Madura, by mali „vziať na vedomie, koho podporujú“, čo bola narážka na Čínu a Rusko.

Chceme slobodnú krajinu!
Zobraziť galériu (6)
Chceme slobodnú krajinu!  (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariana Cubillos)

Slovensko Guaidóa nepodporilo

Juhoamerická Venezuela je štát ťažko skúšaný ustavičnými nepokojmi. Má najväčšie zásoby ropy na svete, preto je zaujímavý pre domácich i pre susedov. Nekontrolovaná ťažba ropy zapríčinila pred niekoľkými rokmi výrazný úpadok domáceho hospodárstva, Venezuela sa dostala do hlbokej krízy a stále je odkázaná na import základných potravín a liekov. Obyvateľov reálne ohrozuje hlad, v priemere schudol každý Venezuelčan za posledné dva roky deväť kíl. Vlaňajšie májové prezidentské voľby vyhral zjavne podvodom Nicolas Maduro. Keď sa za prezidenta vyhlásil líder opozície Juan Guaidó, uznalo ho už vyše 50 štátov sveta. Slovensko medzi nimi nie je. Dnes vo Venezuele zúri krvavá občianska vojna.

EÚ vyzvala svet, aby zabránil vojenskému zásahu

Európska únia vyzvala v pondelok svet, aby zabránil vojenskému zásahu vo Venezuele. Informovala o tom agentúra AFP. "Musíme zabrániť vojenskému zásahu," povedala pred novinármi Maja Kocijančičová, hovorkyňa šéfky diplomacie EÚ Federicy Mogheriniovej.

"Z nášho pohľadu je celkom zrejmé to, že potrebujeme mierové politické a demokratické riešenie krízy, ku ktorému prispeje aj Venezuela," dodala Kocijančičová. "To, samozrejme, vylučuje použitie vojenskej sily," uviedla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu