Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vo Vatikáne patril k najvyššie postaveným: Cirkev začne vlastné vyšetrovanie kardinála Pella

George Pell
George Pell (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia, File)

VATIKÁN - Hovorca Vatikánu v stredu oznámil, že Svätá stolica začne vnútorné vyšetrovanie v súvislosti s austrálskym kardinálom Georgeom Pellom odsúdeným za pohlavné zneužitie a obťažovanie dvoch neplnoletých chlapcov. Informovala o tom agentúra AFP.

Prípadu sa bude venovať Kongregácia pre náuku viery podľa postupu a v časovom období stanovenom kánonickým právom, oznámil vo vyhlásení hovorca Vatikánu Alessandro Gisotti. Pella zároveň zbavili funkcie vatikánskeho "ministra financií", ktorú zastával od roku 2014, dodal Gisotti. Vyšetrovanie môže viesť k cirkevnému súdu a kardinál môže byť zbavený kňazstva.

Kardinála vzali v stredu po predbežnom vypočutí do väzby, kde ostane až do 13. marca, kedy majú oznámiť výšku trestu. Hrozí mu trest až 50 rokov väzenia. V súčasnosti 77-ročný Pell sa uvedených priestupkov dopustil v 90. rokoch na chlapcoch, ktorí spievali v zbore v Katedrále sv. Patrika v Melbourne. Obete mali vtedy 12 a 13 rokov. Kardinál obvinenia zo zneužívania vytrvalo odmieta a voči usvedčujúcemu verdiktu sa odvolal.

Pell bol svojho času jedným z najvplyvnejších spolupracovníkov pápeža Františka a je najvyššie postaveným predstaviteľom Vatikánu odsúdeným za sexuálne delikty, pripomína AFP. Pápež František minulý týždeň zbavil kňazstva bývalého amerického kardinála Theodora McCarricka v súvislosti s obvineniami, že pred 50 rokmi sexuálne zneužíval tínedžera. Ide o prvého kardinála vylúčeného z kléru za sexuálne zneužívanie, poznamenala vtedy agentúra AFP.

Viac o téme: VyšetrovanieSexuálne zneužívanieVatikánGeorge Pell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu