Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nástupkyňa Merkelovej o migračnej politike: Nesmie poškodzovať jednotu EÚ

Annegret Krampová-Karrenbauerová a Angela Merkelová
Annegret Krampová-Karrenbauerová a Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BERLÍN - Nástupkyňa Angely Merkelovej vo funkcii predsedníčky nemeckej konzervatívnej strany Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová vyzvala v pondelok na migračnú politiku, ktorá neoslabuje európsku jednotu.

Líderka sa tak vyjadrila na začiatku série stretnutí, na ktorých sa bude prehodnocovať prístup odchádzajúcej nemeckej kancelárky Merkelovej k migrácii, informovala tlačová agentúra DPA.

Krampová-Karrenbauerová, ktorá nahradila Merkelovú na poste predsedníčky CDU po tesnom víťazstve v straníckom hlasovaní v decembri, uskutočňuje v pondelok stretnutia so zástupcami nemeckej spolkovej vlády a vlád jednotlivých spolkových krajín.

Šéfka CDU uviedla, že budúce migračné politiky sa musia robiť tak, aby vyvažovali národný záujem a záujmy Európskej únie, pretože "silná a fungujúca Európa poskytuje ochranný plášť, ktorý potrebujeme".

"Všetko, čo robíme v národných súvislostiach, má okamžité následky v ostatných európskych štátoch," dodala predsedníčka vládnej CDU.

Merkelovej rozhodnutie otvoriť v roku 2015 hranice Nemecka státisícom uchádzačov o azyl spôsobilo krízu v konzervatívnej aliancii CDU s bavorskou stranou Kresťanskosociálnou úniou (CSU), čo priviedlo vládnu koalíciu na pokraj pádu a prispelo k odchodu Merkelovej z funkcie predsedníčky CDU.
 

Viac o téme: MigrantiEurópska úniaCDUAnnegret Krampová-Karrenbauerová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu