Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kontroverzný minister úradu šliapol do poriadneho blata: Výmena stráží, dvere sa zabuchli

Prezident Jair Bolsonaro s ministrom Velezom Rodríguezom
Prezident Jair Bolsonaro s ministrom Velezom Rodríguezom (Zdroj: SITA/AP/Eraldo Peres)

RIO DE JANEIRO - Brazílsky prezident Jair Bolsonaro v pondelok odvolal z postu ministra školstva kontroverzného Ricarda Véleza Rodrígueza. Bolsonaro na Twitteri napísal, že nahradiť by ho mal Abraham Weintraub. Informovala o tom agentúra AFP.

Pozornosť verejnosti vzbudili Rodríguezove kontroverzné návrhy o zmenách školských učebníc. Ultrakonzervatívny politik totiž požadoval revíziu informácií o vojenskom prevrate z roku 1964. Hlásal i to, že už viac nie je potrebné zdôrazňovať etnickú rôznorodosť krajiny a chcel, aby školy natáčali žiakov pri tom, ako spievajú národnú hymnu.

Pri prevrate v roku 1964 brazílske ozbrojené sily podporované vládou Spojených štátov zvrhli prezidenta Joaoa Goularta, člena Brazílskej robotníckej strany (PTB). Nasledovalo 21 rokov vojenskej diktatúry, ktoré boli poznačené porušovaním ľudských práv. Podľa zistení tzv. komisie pravdy bolo v tomto období zabitých z politických dôvodov približne 440 ľudí, stovky ďalších oponentov vlády zatkli a mučili.

Rodríguez toto obdobie diktatúry nazval "demokratickým režimom sily, ktorá bola v tom momente nevyhnutná". Jeho vyjadrenia prišli po tom, ako prezident zvolal oslavy 55. výročia prevratu, proti ktorým v Brazílii protestovalo množstvo ľudí.

Bolsonaro, bývalý výsadkár a otvorený obdivovateľ niekdajších diktátorov, je od obnovenia demokracie v Brazílii v roku 1985 jej prvým prezidentom, ktorý verejne vyzdvihol bývalý vojenský režim.

Viac o téme: BrazíliaJair BolsonaroRicardo Vélez Rodríguez
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu