Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Koalíciu vedenú USA obviňujú z útoku na Sýrske pozície

Miesto samovražedného útoku.
Miesto samovražedného útoku. (Zdroj: SITA/ANHA via AP)

DAMASK - Sýrske štátne médiá priniesli v nedeľu správy o tom, že lietadlá Spojenými štátmi vedenej koalície zaútočili na pozíciu sýrskej armády pri frontovej línii bojov proti militantom zo skupiny Daeš. Pri nálete spôsobili škody a zranenia, uviedol vojenský zdroj, na ktoré sa tieto médiá odvolávajú, informovala agentúra Reuters.

Podľa zdroja koalícia útočila na jednotku sýrskej armády v sobotu večer v oblasti mesta Abú Kamál v provincii Dajr az-Zaur na juhovýchode Sýrie, v oblasti pri hranici s Irakom, kde sa nachádza posledná lokalita ovládaná extrémistami z Daeš východne od rieky Eufrat.

Spojenými štátmi vedená koalícia proti Daeš sa k záležitosti zatiaľ nevyjadrila. V minulosti už poprela správy, že útočila na sýrske vojenské ciele v tejto oblasti, pripomína Reuters.

Daeš má v súčasnosti pod kontrolou už len niekoľko dedín v Sýrii po tom, ako ešte v roku 2017 prišla takmer o všetko územie, ktoré ovládala, pri dvoch ofenzívach - jednej zo strany Spojenými štátmi vedenej koalície a miestnych bojovníkov a druhej zo strany sýrskej armády a jej spojeneckých milícií za podpory Ruska.

Džihádistická skupina kontroluje aj púštnu enklávu obklopenú sýrskou armádou v strednej časti krajiny.
 

Viac o téme: USASýriaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu