Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Veľká spomienka v Petrohrade: Rusi si pripomenuli 75. výročie prelomenia nacistickej blokády

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

PETROHRAD - Minútou ticha, vojenskou prehliadkou a ďalšími spomienkovými a pietnymi podujatiami si obyvatelia Petrohradu v nedeľu pripomenuli 75. výročie definitívneho prelomenia nacistickej blokády mesta, ktoré sa vtedy nazývalo Leningrad.

Vojenskú prehliadku - prvú v novodobých dejinách druhého najväčšieho ruského mesta - sledovali stovky divákov pri snežení a teplote mínus 11 stupňov Celzia, uviedla agentúra AFP. Ruský prezident Vladimir Putin, rodák z Petrohradu, prehliadku nesledoval, v programe však mal návštevu Piskariovského pamätného cintorína, kde je pochovaný jeho starší brat, ktorý zomrel počas blokády ako dieťa, a niekoľko ďalších podujatí.

Obete obliehania mesta nemeckým Wehrmachtom si pripomenul aj premiér Dmitrij Medvedev. "Vaše hrdinské činy zostanú navždy v našich srdciach," napísal na Twitteri. Podľa ruských médií sa na vojenskej prehliadke  zúčastnilo viac ako 2500 vojakov a študentov vojenských škôl. Časť z nich mala na sebe odev, aký nosili vojaci Červenej armády pred 75 rokmi v obliehanom Leningrade.

Na vojenskej prehliadke sa predstavilo 80 druhov vojenskej a špeciálnej techniky, medzi nimi aj legendárny tank T-34, bojové vozidlá pechoty (BVP-3), bojové transportéry BTR-82A, tanky T-72-B3, obrnené vozidlá Tigr, UAZ a Tajfún, delá, reaktívne raketomety Tornádo, raketové systémy S-400 Triumf či operatívno-taktické raketové komplexy Iskander-M. Spomienkový program zavŕši podvečer ohňostroj.

Blokáda Leningradu trvala od 8. septembra 1941 do 27. januára 1944. Na príkaz Adolfa Hitlera mali byť obyvatelia mesta systematicky vyhladovaní. V dôsledku hladu, chladu a chorôb, ale aj ostreľovania, zomrel počas obkľúčenia približne milión civilistov, čo bola vtedy tretina obyvateľov Leningradu.

Štedrá pomoc od Nemcov

Nemecko poskytne 12 miliónov eur na pomoc občanom Ruska, ktorí prežili blokádu Leningradu, terajšieho Petrohradu, v rokoch 1941-44. Toto gesto je "symbolom toho, že si uvedomujeme našu zodpovednosť, ale aj signálom, že takéto niečo by sa nikdy nemalo opakovať," píše sa v spoločnom vyhlásení ministrov  zahraničných vecí Nemecka a Ruska - Heika Maasa a Sergeja Lavrova -, o ktorom v nedeľu informovala agentúra DPA. 

Pomocou týchto finančných prostriedkov sa bude modernizovať nemocnica pre vojnových veteránov, v ktorej sa starajú o ešte žijúce obete blokády. Nemecká vláda okrem toho podporuje zriadenie nemecko-ruského centra v Petrohrade. "Sme presvedčení, že táto dobrovoľná akcia zlepší kvalitu života preživších obetí blokády a poslúži historickému zmiereniu obyvateľov oboch krajín ako základu pre naše bilaterálne vzťahy v budúcnosti," uvádzajú ďalej Maas a Lavrov.

Viac o téme: BlokádaNacistiVladimir PutinPetrohrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu