Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Putin pochválil Erdogana za zlepšenie rusko-tureckých vzťahov

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a ruský prezident Vladimir Putin.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a ruský prezident Vladimir Putin. (Zdroj: SITA/Alexander Nemenov/Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin označil v stredu zlepšenie rusko-tureckých vzťahov za osobný úspech tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Informovala o tom agentúra TASS.

Na začiatku rozhovorov s Erdoganom v Moskve Putin pripomenul, že ich pravidelné stretnutia priniesli pozitívne výsledky. Najmä dvojstranný obchod podľa neho oveľa viac vzrástol za desať mesiacov roka 2018 v porovnaní s dvanástimi mesiacmi roka 2017.

"Minulý rok sa počet ruských turistov, ktorí navštívili Turecko, zvýšil o 30 percent - na rekordných šesť miliónov ľudí. To ukazuje, ako občania našich krajín vnímajú zmenu v rusko-tureckých vzťahoch a ich kvalitu," povedal Putin. "Pán prezident, drahý priateľ, je to vo veľkej miere vaša osobná zásluha, váš osobný úspech," zdôraznil šéf Kremľa.

Ruský prezident doplnil, že Rusko a Turecko naďalej realizujú veľké bilaterálne projekty. "Všetko ide dobre," povedal. Moskva a Ankara podľa Putina hľadajú aj riešenia regionálnych bezpečnostných otázok a úzko spolupracujú pri riešení krízy v Sýrii. Erdogan zas zdôraznil, že vzťahy medzi Ruskom a Tureckom majú priaznivý vplyv na bezpečnosť na Blízkom východe. "V mnohých sférach vrátane vojenskej, kultúrnej a komerčnej sa vzťahy medzi našimi krajinami rozvíjajú. Má to určite veľmi pozitívny vplyv na regionálnu bezpečnosť," povedal turecký prezident.​

Dohodli sa na užšej koordinácii v Sýrii

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho turecký náprotivok Recep Tayyip Erdogan sa na stredajšom stretnutí v Moskve dohodli na užšej koordinácii svojich krokov v Sýrii. Informovala o tom agentúra AFP. "Spolupráca medzi Ruskom a Tureckom je oporným bodom pre mier a stabilitu v Sýrii," povedal Erdogan na spoločnej tlačovej konferencii po rozhovoroch s Putinom, ktoré trvali približne tri hodiny.

"Dohodli sme sa na tom, ako budeme koordinovať našu prácu v blízkej budúcnosti," povedal Putin a rozhovory s Erdoganom, na ktorých boli prítomní aj ministri obrany oboch krajín, označil za "efektívne". Putin a Erdogan sa nachádzajú na opačných stranách konfliktu v Sýrii: Rusko poskytuje zásadnú podporu sýrskej vláde, zatiaľ čo Turecko podporuje povstalecké skupiny bojujúce proti silám tamojšieho prezidenta Bašára Asada. Napriek tomu Rusko a Turecko úzko spolupracujú na hľadaní politického riešenia sedemročného konfliktu, poznamenala AFP.

Podľa agentúry DPA sa schôdzka Putina a Erdogana skončila bez oznámenia potenciálnej dohody o plánovanej, Tureckom kontrolovanej zóne na severe Sýrie. Turecko presadzuje zriadenie takzvanej "bezpečnej zóny" pozdĺž svojej hranice so severom Sýrie, aby zaistilo bezpečnosť a zastavilo prúd migrantov po tom, čo Spojené štáty oznámili odsun svojich síl zo Sýrie.

Turecko dostalo od USA pozitívnu reakciu na plánovanú bezpečnú zónu a nemá problém ani s Ruskom v tejto otázke, povedal Erdogan v Moskve. Rusko predtým navrhovalo odovzdať kontrolu nad všetkými oblasťami na severe Sýrie, ktoré kontrolujú Kurdi, Asadovej vláde. Turecko bolo proti.​

Viac o téme: StretnutieVladimir PutinRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu