Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Putin oslávil pravoslávny sviatok zaujímavo: Doprial si kúpeľ v ľadovej vode

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin oslávil v sobotu pravoslávny sviatok Epifánie tradičným ponorením sa do ľadovej vody. S odvolaním sa na Kremeľ o tom informovala tlačová agentúra TASS. Epifániou si pravoslávni veriaci v Rusku pripomínajú krst Ježiša Krista.

Miesto, kde Putin vykonal tento obrad, kremeľské zdroje nešpecifikovali; uviedli iba, že prezident sa nachádzal v Moskovskej oblasti. Jeho hovorca Dmitrij Peskov predtým vyhlásil, že Putin sa pri príležitosti osláv Epifánie zúčastňuje na rituálnom kúpeli v ľadovej vode už mnoho rokov.

Tento akt sa koná v noci na 19. januára. Hoci je Epifánia jedným z hlavných sviatkov pravoslávnych kresťanov, kúpeľ vo vode zamrznutých riek alebo jazier je skôr ľudovým zvykom než náboženským rituálom, uvádza TASS. Epifániou sa v pravosláví pripomína Kristov krst v rieke Jordán.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter/TASS - Alexey Druzhinin/Russian Presidential Press and Information Office/TASS, archive)

Putin si počas svojej návštevy Jordánska v roku 2007 umyl ruky v rieke Jordán a navštívil posvätné miesto, kde Ján Krstiteľ pokrstil Krista. Počas návštevy Jordánska v roku 2012 sa Putin zúčastnil na otvorení ruského pútnického domu, ktorý sa nachádza neďaleko miesta Kristovho krstu.​

Viac o téme: OslavaVladimir PutinPravoslávny sviatok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu