Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Albánsky prezident odmietol vymenovať šéfa diplomacie: Funkcie sa ujme premiér

Albánsky premiér Edi Rama počas prejavu na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v sídle OSN v New Yorku
Albánsky premiér Edi Rama počas prejavu na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v sídle OSN v New Yorku (Zdroj: TASR/AP Photo/Richard Drew)

TIRANA - Albánsky premiér Edi Rama v pondelok oznámil, že osobne prevezme riadenie rezortu zahraničných vecí po tom, ako jeho nominanta na tento post odmietol schváliť prezident Ilir Meta. Vo svojom tvíte premiér zároveň pohrozil, že proti prezidentovi podá sťažnosť na ústavnom súde, informovala tlačová agentúra AP.

Meta nepodporil Ramov návrh na obsadenie ministerského postu s odôvodnením, že nominant nespĺňa príslušné štandardy. Neprijal však ani odvolanie predošlého ministra, čo nijako nevysvetlil. Rama zreorganizoval svoj kabinet koncom decembra, čím reagoval na protesty študentov štátnych univerzít, ako aj sťažnosti na korupciu a neefektívnosť z radov opozície. Podľa aktuálnych údajov AP sa zmeny dotkli siedmich z celkove 15 ministerských postov.

Prezident Meta, niekdajší predseda menšej ľavicovej strany, ktorá bývala v koalícii s Ramovými socialistami, premiéra trvale obmedzuje pri zmenách vo vláde či prijímaní nových zákonov, uviedla AP. Študenti albánskych štátnych univerzít bojkotovali v decembri vyše dva týždne vyučovanie a demonštrovali proti vysokému školnému, ako aj ďalším poplatkom spojeným so štúdiom.

Ich zástupcovia vyčítali Ramovej sociálnodemokratickej vláde, že poplatky na štátnych univerzitách sústavne zvyšuje bez toho, aby zároveň zlepšovala podmienky štúdia. Opozícia zase obviňovala ministrov z korupcie a neefektívneho vládnutia.

Viac o téme: AlbánskoŠéf diplomacieTiranaEdi RamaIlir Meta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu