Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Kauza Gruevského naberá obrátky: Orbán pod paľbou kritiky, opozícia podala žalobu

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Kerstin Joensson)

BUDAPEŠŤ - Maďarská opozičná strana Demokratická koalícia (DK) podala trestné oznámenie na predsedu vlády Viktora Orbána pre podozrenie z trestného činu napomáhania k ilegálnemu prekročeniu štátnych hraníc. Podľa agentúry MTI to na piatkovej tlačovej konferencii v Budapešti oznámil podpredseda DK a poslanec Európskeho parlamentu Csaba Molnár.

"Maďarská vláda už niekoľko dní klame o úteku macedónskeho expremiéra Nikolu Gruevského, ktorého odsúdili v jeho vlasti. Albánske média informovali o tom, že politik Albánsko opustil vozidlom tamojšieho maďarského veľvyslanectva, čo potvrdila aj albánska polícia," pripomenul Molnár.

Podľa neho to dosvedčuje, že Orbánov kabinet nielenže že schováva odsúdeného kriminálnika, ale že z peňazí maďarských daňových poplatníkov napomáha aj k ilegálnemu prekročeniu hraníc. DK iniciuje prerokovanie tejto kauzy v parlamente, dodal Molnár.

Premiér údajne prešiel do Maďarska cez Čiernu Horu a Srbsko

Bývalý macedónsky premiér Nikola Gruevski, ktorý je na úteku pred väzenským trestom za korupciu, prišiel na začiatku týždňa do Čiernej Hory. Krajinu však v ten istý deň opustil, informovala v piatok agentúra AP odvolávajúc sa na zdroje z čiernohorskej polície.

Macedónske orgány vydali na bývalého premiéra v pondelok zatykač, keďže nenastúpil na výkon trestu v stanovenej lehote. Expremiér v utorok na sociálnej sieti Facebook oznámil, že sa nachádza v maďarskom hlavnom meste Budapešť. Gruevski musel odovzdať svoj cestovný pas, a preto nie je jasné, ako sa do Maďarska dostal. Gruevski, ktorý funkciu premiéra zastával v rokoch 2006-16, podľa polície prešiel cez územie Čiernej Hory v nedeľu 11. novembra. Polícia však nešpecifikovala, do ktorej krajiny odtiaľ odišiel. Podľa čiernohorských médií vstúpil na územie Srbska, ktoré s Maďarskom susedí.

Macedónsko požiadalo Maďarsko o vydanie Gruevského, ktorý je blízky spojenec premiéra Viktora Orbána. Čiernohorský denník Vijesti napísal, že expremiér do Čiernej Hory údajne prišiel v sprievode maďarských diplomatov a aj ju opustil v aute s diplomatickou poznávacou značkou. To podľa správ médií naznačuje, že sa maďarská vláda podieľala na jeho presune. Maďarsko však akúkoľvek účasť poprelo.

Viac o téme: ŽalobaMaďarskoViktor OrbánNikola Gruevski
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu