Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Albánsky premiér reagoval na veľké protesty študentov: Zreorganizoval svoj vládny kabinet

Albánsky premiér Edi Rama počas prejavu na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v sídle OSN v New Yorku
Albánsky premiér Edi Rama počas prejavu na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v sídle OSN v New Yorku (Zdroj: TASR/AP Photo/Richard Drew)

TIRANA - Albánsky premiér Edi Rama zmenil v piatok obsadenie postov vo svojej vláde, čím reagoval na protesty študentov štátnych univerzít, ako aj sťažnosti na korupciu a neefektívnosť z radov opozície. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Reorganizácia vlády sa dotkla ôsmich z 15 členov Ramovho kabinetu vrátane ministrov financií a zahraničných vecí. Svoj post musela opustiť aj vicepremiérka Senida Mesiová, ktorú vystrieda doterajší zákonodarca Erjon Brace. Rama, ktorý stojí na čele vládnucej Socialistickej strany Albánska, však vyhlásil, že odvolaní ministri budú mať dôležitú úlohu pri komunálnych voľbách v júni 2019.

Študenti albánskych štátnych univerzít bojkotovali vyše dva týždne vyučovanie a demonštrovali proti vysokému školnému, ako aj ďalším poplatkom spojeným so štúdiom. Ich zástupcovia vyčítali Ramovej sociálnodemokratickej vláde, že poplatky na štátnych univerzitách sústavne zvyšuje bez toho, aby zároveň zlepšovala podmienky štúdia. Opozícia zase obviňovala ministrov z korupcie a neefektívneho vládnutia.

Viac o téme: ŠtudentiProtestyAlbánskoTiranaEdi Rama
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu