Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Do francúzskych ulíc opäť vyšli žlté vesty: VIDEO Konflikty v Paríži a viac ako sto zatknutých

Protesty žltých viest vo Francúzsku Zobraziť galériu (10)
Protesty žltých viest vo Francúzsku (Zdroj: TASR/AP Photo)

PARÍŽ - Sympatizanti hnutia tzv. žltých viest sa v sobotu v rôznych mestách krajiny zišli na ďalších protestných zhromaždeniach a pochodoch proti vláde prezidenta Emmanuela Macrona. Ako informovala agentúra AFP, v Paríži i ďalších mestách opäť došlo k potýčkam medzi demonštrantmi a políciou. Francúzske ministerstvo vnútra v sobotu večer informovalo, že na protestných zhromaždeniach organizovaných hnutím tzv. žltých viest sa v celej krajine zúčastnilo okolo 84.000 ľudí. Zadržaných bolo 244 osôb.

Pochody prakticky vo všetkých mestách, ktoré sa zapojili do výzvy organizátorov, sa začali pokojne. V Paríži však po príchode demonštrantov k Víťaznému oblúku došlo k stretom s políciou, ktorá sa davu snažila zabrániť preniknúť na svetoznámy bulvár Champs Elysées, pričom použila aj slzotvorný plyn.

Agentúra AFP dodala, že v Paríži bolo v sobotu zadržaných takmer 60 ľudí. Ďalšie desiatky polícia zaistila v iných mestách, kde sa konali pochody žltých viest. Strety tzv. žltých viest s políciou hlásili aj z mesta Bourges. 

Protesty žltých viest vo
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/AP Photo)

Francúzske ministerstvo vnútra vydalo o 14.00 h SEČ správu, podľa ktorej do danej hodiny na protestné zhromaždenia na celom území krajiny prišlo 32.000 ľudí - vrátane asi 8000 v Paríži. AFP poznamenala, že v porovnaní s minulou sobotou ide o nárast - vtedy sa na protestoch žltých viest v celom Francúzsku zúčastnilo 26.000 ľudí.

Protesty žltých viest vo
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Z preventívnych dôvodov zostalo v sobotu v centra Paríža i mimo neho zavretých množstvo obchodov č bánk vzhľadom na to, že niektoré z minulých protestov sprevádzalo násilie, ničenie obchodov či mestského mobiliáru a podpaľovanie áut. Protesty vo Francúzsku vyvolal v polovici novembra 2018 zámer vlády zvýšiť od januára dane z pohonných hmôt. 

Protesty žltých viest vo
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR/AP Photo)

Vláda nakoniec ustúpila a ceny paliva nezvýšila, ale protestujúci vyjadrili ďalšie požiadavky vrátane rozsiahleho znižovania daní, zvyšovania miezd a zavedenia mechanizmu pre občanov žiadajúcich referendá o závažných témach.

Protesty žltých viest vo
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Francúzske protestné hnutie súčasnosti je pomenované podľa svojho viditeľného a ľahko spoznateľného symbolu - reflexných žltých viest, ktoré si jeho účastníci na demonštrácie obliekajú na odev.

Protesty žltých viest vo
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Prezident Emmanuel Macron má v pláne spustiť na budúci týždeň celoštátnu debatu o problémoch a očakávaniach francúzskych občanov, uviedla AFP. Úspech týchto konzultácií je však otázny vzhľadom na veľmi nízku dôveru Francúzov v svojich politikov a predstaviteľov štátu. 

Protesty žltých viest vo
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Podľa v piatok zverejnených výsledkov prieskumu, ktorý urobil inštitút CEVIPOF, si 77 percent opýtaných myslí, že politici vyvolávajú "nedôveru, znechutenie alebo sú nezaujímaví". Agentúra AFP dodala, že ani Macron si svoju - už aj tak nízku - popularitu u občanov veľmi nezvýšil, keď v piatok na stretnutí v Elyzejskom paláci vyhlásil, že "príliš veľa našich občanov si myslí, že niečo dosiahnu bez toho, aby na to vyvinuli nejaké úsilie".

Protesty žltých viest vo
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Britské žlté vesty predstavili požiadavky

Stovky ľudí v žltých reflexných vestách vyšli v sobotu do ulíc Londýna, aby protestovali proti úsporným opatreniam vlády a žiadali všeobecné voľby. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá pripomenula, že šlo o doteraz najväčší protest ponášajúci sa na protivládne demonštrácie vo Francúzsku.  Ako dodala, medzi účastníkmi pochodu v Londýne boli aj aktivisti hnutia žltých viest z Francúzska, ktorých pozvali londýnski organizátori. "Sme tu na znak podpory," uviedol 61-ročný Francúz Erick Simon, 61, ktorý pre AFP vyhlásil, že "hnutie žltých viest vo Francúzsku je totožné s tým, ktoré sa rodí v Anglicku... ľudia už majú dosť chudoby."

Demonštranti skupiny
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Claude Paris)

Brit Stephen Hamer, 59-ročný učiteľ v dôchodku, v rozhovore pre AFP uviedol, že londýnske protesty by pravdepodobne nastali aj bez vplyvu udalostí vo Francúzsku, ale dodal, že francúzske hnutie žltých viest "veci pomohlo". Podľa jeho názoru Británia "potrebuje zmenu  vlády veľmi naliehavo." Tvrdí, že "Spojené kráľovstvo sa rozpadá - nič už nefunguje." Na sobotňajšom podujatí v Londýne organizovanom ľavicovou skupinou Ľudové zhromaždenie boli aj viacerí opoziční poslanci, zástupcovia odborov a predstavitelia rozličných organizácií venujúcich sa napríklad problematike utečencov či rasizmu.

S príhovorom k ľuďom na Trafalgarskom námestí vystúpil tieňový minister financií labouristov John McDonnell, ktorý vyhlásil, že osem rokov úsporných opatrení vládnucich konzervatívcov "veľmi poškodilo štruktúru spoločnosti" v Británii. "Teraz potrebujeme všeobecné voľby, aby sme dosiahli spravodlivejšiu spoločnosť, v akej všetci chceme žiť," povedal.

Viac o téme: ProtestyPolícia FrancúzskoPar힎lté vesty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu