Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Oslava narodenín sa zvrhla na peklo: Týchto päť tínedžeriek (†15) zomrelo pri únikovej hre v Poľsku

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: Facebook, profimedia.sk)

VARŠAVA - Príčinou piatkového požiaru, ktorý vypukol počas únikovej hry v Koszaline na severe Poľska a pri ktorom zahynulo päť dievčat, boli elektrické rozvody nezodpovedajúce štandardom. Včera to podľa agentúry AP uviedol veliteľ poľských hasičov Leszek Suski, ktorý tiež upozornil na nedbalé bezpečnostné postupy. Podľa zástupcu hasičov išlo tragédii zabrániť, ak by v objekte bol zodpovedajúci únikový východ. Prípad vyšetruje osem prokurátorov a špeciálny tím expertov.

Zdrvujúca tragédia v Poľsku: VIDEO Horor počas únikovej hry, päť tínedžeriek čakala krutá smrť

Požiar vypukol v časti rodinného domu, ktorá sa používala ako prijímacia miestnosť a zablokoval zamestnancom prístup k dievčatám. Kamarátky z miestneho gymnázia, ktorých telá hasiči našli po zlikvidovaní požiaru, sa udusili. Malgosia T., Karolina B., Amelia W. a Wiktoria P., ktoré mali 15 rokov, hrou oslavovali narodeniny Julie P. Zranil sa asi 25-ročný pracovník, ktorý sa ich snažil vyslobodiť a skončil v nemocnici s popáleninami. Údajne sa nachádza v kóme.

Malgosia T.
Zobraziť galériu (8)
Malgosia T.  (Zdroj: Facebook)

Suski k tragédii povedal, že elektrické vedenie bolo urobené ledabolo a bolo umiestnené príliš blízko horľavým materiálom. Človek, ktorý mal areál na starosti, navyše zrejme v čase požiaru nebol prítomný. "Bezpečnosť nebola zabezpečená, čo viedlo k tragédii," uviedol Suski.

Amelia W.
Zobraziť galériu (8)
Amelia W.  (Zdroj: Facebook)

Upozornil, že na mieste neboli riadne evakuačné plány a že v prevádzke hasiči zistili rad nedbanlivostí. "Tragédia sa stala predovšetkým kvôli tomu, že tam nebol účinný núdzový východ," dodal Suski.

Julia P.
Zobraziť galériu (8)
Julia P.  (Zdroj: Facebook)

Hovorca miestnych hasičov Tomasz Kubiak povedal, že pri zásahu muselo byť použité špeciálne vybavenie, aby sa záchranári mohli silou dostať do miestnosti.

Karolina B.
Zobraziť galériu (8)
Karolina B.  (Zdroj: Facebook)

Minister vnútra Joachim Brudziński kvôli tragédii nariadil preveriť bezpečnosť podobných zariadení v celej krajine. Podľa AP je v Poľsku takých areálov prevádzkujúcich únikové hry vyše tisíc.

Wiktoria P.
Zobraziť galériu (8)
Wiktoria P.  (Zdroj: Facebook)

Medzitým premiér Mateusz Morawiecki kondoloval rodinám obetí. Tým úrady zabezpečili pomoc psychológov, k podobnému kroku pre kamarátov dievčat pristúpila aj škola, ktorú dievčatá navštevovali.

Oslava narodenín sa zvrhla
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Oslava narodenín sa zvrhla
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Viac o téme: PožiarKoszalinúniková hra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu