Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veľká kontrola únikových hier na Slovensku: Odhalené vážne nedostatky, hazard s nebezpečenstvom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, Topky)

BRATISLAVA - Začiatkom tohto roka otriasla Poľskom smrť piatich dievčat, ktoré zahynuli pri požiari v tzv. únikovej miestnosti. Pred plameňmi nemali šancu ujsť a udusili sa. Kľučka z dverí bola totiž odmontovaná a ukrytá, pričom jej nájdenie bolo súčasťou hry. Oheň zároveň znemožnil, aby obete zachránil niekto zvonka. Prípad vyvolal veľké diskusie o bezpečnosti "escape rooms" nielen u našich severných susedov, ale počas jari si na ne posvietil aj Hasičský a záchranný zbor (HaZZ). Ten pri kontrolách na celom území Slovenska odhalil viaceré závažné nedostatky.

Tragická smrť dievčat v Poľsku vyvolala haló okolo únikových hier: Slovenské predpisy hovoria jasne

Slovenskí hasiči vykonali 48 komplexných protipožiarnych kontrol prevádzok únikových miestností, pričom zaevidovali celkovo 106 organizačných alebo technických nedostatkov a uložili právnickým osobám tri pokuty v celkovej výške 700 eur, z toho dve v Prešovskom a jednu v Košickom kraji.

Ilustračné foto - Únikové hry mávajú rôznu tematiku.
Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto - Únikové hry mávajú rôznu tematiku.  (Zdroj: Getty Images)

"Hasiči pri kontrolách zistili, že iba približne každá desiata úniková miestnosť je vybavená prenosným hasiacim prístrojom, núdzovým osvetlením, požiarnym uzáverom, hadicovým zariadením a elektrickým požiarnym systémom. V niektorých „escape rooms“ sa počas hry používal otvorený oheň v blízkosti horľavých materiálov. Zároveň všetky kontrolované únikové miestnosti sídlia v budovách pôvodne určených na iné účely, pričom takmer 90 % prevádzok neinformovalo o zmene využitia objektu stavebný úrad," informovala Katarína Križanová z komunikačného a organizačného oddelenia Prezídia HaZZ.

Odporúčania pre prevádzkovateľov

Hasiči zároveň počas kontrol odporučili prevádzkovateľom únikových miestností zavedenie viacerých opatrení. Takzvané „escape rooms“ majú byť zabezpečené dvomi únikovými východmi, monitorované kamerovým systémom, a tiež by v nich mal platiť zákaz používania otvoreného ohňa. Ten sa totiž v januári tohto roka stal osudným piatim dospievajúcim dievčatám počas únikovej hry v poľskom meste Koszalin.

V tomto dome zahynulo päť poľských tínedžeriek.
Zobraziť galériu (6)
V tomto dome zahynulo päť poľských tínedžeriek.  (Zdroj: TASR/AP)

"Hromadná kontrola únikových miestností bola nariadená v januári 2019 na porade prezidenta HaZZ a krajských riaditeľov HaZZ. Podstatou únikovej spoločenskej hry je pomocou rôznych indícií uniknúť z uzavretej miestnosti za čo najkratší čas," dodala Katarína Križanová.

Veľká kontrola únikových hier
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Tragický prípad z Poľska

Pomoc pre päť 15-ročných dievčat nedorazila včas na to, aby ich zachránila, a tínedžerky, ktoré sa stretli, aby oslávili narodeniny jednej z nich, sa tak v únikovej miestnosti udusili. "Okrem dverí neexistovala iná úniková cesta," uviedol v januári hovorca prokuratúry Ryszard Gąsiorowski a dodal, že okná v miestnosti boli prekryté sadrokartónom.

Poľská prokuratúra v rámci vyšetrovania prípadu obvinila 28-ročného majiteľa zariadenia pre únikové hry v Koszaline Milosza S. z úmyselného vytvorenia požiarneho nebezpečenstva a neúmyselného spôsobenia piatich úmrtí. Muža vzali do väzby, pričom v súvislosti so zmienenými obvineniami mu hrozí až osemročné väzenie.

Veľká kontrola únikových hier
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP)

Viac o téme: BezpečnosťHasičiKontrola Escape rooms
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu