Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Silné sneženie trápi Nemecko a Rakúsko: Mníchovské letisko zrušilo 90 letov, hrozia lavíny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Prevádzku na letisku v nemeckom Mníchove komplikuje husté sneženie. Zástupcovia letiska informovali, že v dôsledku nepriaznivého počasia zrušili zhruba 90 letov. Tlačová agentúra dpa informovala, že zrušenie postihlo na druhom najväčšom letisku v Nemecku približne každý desiaty let naplánovaný na sobotu.

Výdatné sneženie trápi viaceré krajiny strednej Európy. S novou nádielkou snehu sa v sobotu okrem južného Nemecka potýkajú napríklad aj v Rakúsku a Švajčiarsku.

Chumelí aj pod Alpami

Silné sneženie v oblasti Álp malo v sobotu v Rakúsku za následok uzavretie niektorých ciest a výpadky v leteckej doprave. Na mnohých horských svahoch platí vysoký stupeň lavínového nebezpečenstva, informovala tlačová agentúra DPA.

Západne od Viedne zablokovali načas diaľnicu uviaznuté kamióny, zatiaľ čo v horských regiónoch museli uzavrieť niektoré cesty pre možnosť pádu lavín. Odrezané od okolia zostalo aj údolie Sölktal v spolkovej krajine Štajersko, kde sa nachádza približne 600 obyvateľov a turistov. Letisko v tirolskom hlavnom meste Innsbruck hlásilo "rozsiahle obmedzenia v leteckej doprave". Početné spoje boli presmerované, zrušené alebo označené ako meškajúce.

Snehové zrážky zasiahli Rakúsko práve cez víkend, keď sa mnohí nemeckí dovolenkári vracajú domov z lyžiarskych centier v Tirolsku či Salzbursku. Vo veľkej časti Álp bol vyhlásený druhý najvyšší, štvrtý stupeň lavínového nebezpečenstva. Príslušné stredisko v Salzbursku dôrazne vyzýva lyžiarov, aby nejazdili mimo bezpečných zjazdoviek.

V štajerskej obci St. Johann am Tauern evakuovali pre hrozbu pádu lavíny 14 domov, z ktorých dva sú trvalo obývané a zvyšné slúžia dovolenkárom, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas a televízia (ORF). Rakúsky Centrálny ústav pre meteorológiu a geodynamiku predpovedá, že sneženie potrvá až do noci na pondelok.
 

Viac o téme: ZimaSnehPočasieSneženie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu