Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pápež šokoval verejnosť. Drsný odkaz pre sexuálnych násilníkov

Pápež František počas omše. Zobraziť galériu (3)
Pápež František počas omše. (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

RÍM – Pápež František odkázal tým, ktorí zneužívajú deti, aby sa dobrovoľne vydali civilným orgánom a pripravili sa na božiu spravodlivosť. Svätý otec svojimi zatiaľ najsilnejšími slovami reagoval na škandály sexuálneho zneužívania mladistvých, ktoré otriasajú Katolíckou cirkvou.

Vo svojej každoročnej reči vo vatikánskej kúrii v piatok ráno pápež poďakoval médiám za odhaľovanie sexuálneho zneužívania a povzbudil obete, aby sa ozvali, informuje CNN. „Chcel by som sa srdečne poďakovať profesionálnym novinárom, ktorí boli čestní a objektívni, a odhalili týchto predátorov a hlasy ich obetí bol počuť,“ pápež povedal. „Cirkev žiada, aby ľudia neboli ticho... pretože väčší škandál je zakrývať pravdu. A tým, ktorí zneužívajú deti odkazujem: kajajte sa a vydajte sa do rúk ľudskej spravodlivosti a pripravte sa na spravodlivosť božskú,“ povedal pápež.

Tisícky veriacich sa modlili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Pápež František sa dostal pod narastajúci tlak, aby konal rozhodne vo veci množiacich sa sexuálnych škandálov za posledný rok. Snaha zakrývať tieto škandály podrýva pápežovu dôveryhodnosť. V máji celá kongregácia biskupov v Čile ponúkla svoju rezignáciu kvôli odhalenému sexuálnemu škandálu. Pápež priznal, že bol tiež súčasťou tohto problému. V auguste zistil súd v Pennsylvánii otrasné veci, ktoré sa diali od roku 1947. Okolo 300 kňazov malo sexuálne zneužiť viac ako 1000 detí. Podľa bývalého veľvyslanca Vatikánu v USA, pápež vedel o tomto škandále 5 rokov a sklamal, pretože neodvolal kardinála obvineného zo zneužívania. Kardinál odmietol obvinenie a rezignoval sám zo svojej funkcie, ale pápež vyvolal ďalšie pochyby a zmätok v Katolíckej cirkvi svojím mlčaním. Obete zneužívania už v minulosti obvinili pápeža Františka, že urobil príliš málo, aby vyriešil túto krízu a minimalizoval zodpovednosť Katolíckej cirkvi.

Pápež šokoval verejnosť. Drsný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pápež zvolal globálne stretnutie biskupov do Vatikánu na február, aby diskutovali o sexuálnom zneužívaní. Vzhľadom na škandály za posledný rok, toto stretnutie bude mať rozhodný vplyv na dôveryhodnosť Františkovho úradu. Toto stretnutie má za cieľ začať s očistou Cirkvi. Pápež má jasnú víziu: „Cirkev sa bude pýtať a s pomocou expertov sa budeme snažiť nájsť spôsob ako najlepšie chrániť deti, ako sa vyhnúť tragédiám, priniesť ozdravenie a úľavu obetiam a zlepšiť tréning a vzdelanie v seminároch. Táto snaha bude mať za cieľ vyhnúť sa a odstrániť minulé chyby, nielen pre dobro Cirkvi, ale taktiež pre dobro spoločnosti.“

Je nespochybniteľné, že sme v minulosti spravili chyby kvôli našej nezodpovednosti, nedostatku viery, nedostatku tréningu, neskúsenosti a ľudskej krátkozrakosti. Nevenovali sme dostatočne seriózne a promptne ako si situácia vyžadovala. To sa nesmie nikdy opakovať.“

Viac o téme: PápežZneužívaniePríhovor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu