Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Veľké pátranie na pobreží Holandska: Počas búrky spadli z nákladnej lode stovky kontajnerov

Na leteckej snímke holandskej pobrežnej stráže plávu poškodené kontajnery z paluby lode MSC Zoe
Na leteckej snímke holandskej pobrežnej stráže plávu poškodené kontajnery z paluby lode MSC Zoe (Zdroj: TASR/Kustwacht Nederland via AP)

BERLÍN - Úrady v Nemecku a Holandsku pátrali vo štvrtok po približne 270 kontajneroch, ktoré počas búrky v Severnom mori spadli z nákladnej lode. Niekoľko z nich obsahuje nebezpečný materiál - organický peroxid. Jedno vrece s touto látkou už vyplavilo na jeden z holandských ostrovov.

V Paname registrovaná loď MSC Zoe vplávala vo štvrtok ráno do nemeckého prístavu Bremenhaven. Časť svojho nákladu stratila v stredu v búrke neďaleko pobrežia Holandska a Nemecka. MSC Zoe, ktorá prevážala prevažne hračky, nábytok a autosúčiastky, je s dĺžkou 396 metrov a šírkou 59 metrov jednou z najväčších nákladných lodí na svete.

Podľa nemeckých úradov najviac tri zo zmiznutých kontajnerov obsahovali nebezpečnú látku, ale žiadny z nich zatiaľ nenašli. Organický peroxid je horľavá a mimoriadne toxická zlúčenina. Úrady v Holandsku vo štvrtok informovali, že vrece s touto látkou vyplavilo na ostrov Schiermonnikoog.

Podľa nemeckých úradov je väčšina z viac ako 20 doteraz lokalizovaných kontajnerov v holandských vodách. Po kontajneroch pátrajú v Severnom mori špeciálne plavidlá so sonarom. Úrady oboch krajín varovali verejnosť, aby sa ku kontajnerom nepribližovali, dodáva agentúra AP.

Viac o téme: MorePátranieKontajneryNemeckoHolandsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu