Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čech stratil mimo zjazdovky v Tirolsku lyžu: Po páde sa prirútilo biele peklo, v ktorom zahynul

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

TUX - Pri páde lavíny na ľadovci Hintertux v tirolskom Zillertale vo štvrtok zahynul český lyžiar. S odvolaním sa na rakúsku políciu to uviedla to agentúra APA. Podľa nej sa Čech pohyboval mimo zjazdovky, keď ho strhla 150 metrov široká a 100 metrov dlhá dosková lavína. Záchranári vyslobodili 41-ročného lyžiara spod jeden a pol metra hrubej vrstvy snehu, mohli však už len konštatovať smrť.

Obrovská tragédia v slovenských veľhorách: Muž (†46) prišiel o život po páde kamennej lavíny

Polícia najprv vychádzala z verzie, že Čech, ktorý sa na mieste pohyboval spolu s tromi priateľmi, stratil lyžu na zjazdovke zabezpečenej pred lavínami, ktorú sa vydal hľadať do nezabezpečeného priestoru.

Neskôr sa ukázalo, že pravdepodobne kvôli zlej viditeľnosti v ostrej zákrute prehliadol okraj zjazdovky a vyšiel mimo nej do nechránenej oblasti. Po zhruba 15 metroch jazdy mimo zjazdovky stratil lyžu, pokračoval ale o ďalších 20 metrov ďalej, než spadol. Tento pád potom spôsobil odtrhnutie doskovej lavíny.

Jeho spoločníci ihneď zavolali na tiesňovú linku. Záchranári Čecha vyhrabali po dvadsiatich minútach, v tom čase však už bol mŕtvy. Na záchrannej akcii sa podieľala horská záchranná služba, alpská polícia, vlekári a niekoľko prítomných lyžiarov. Nasadené boli aj dvaja vrtuľníky.

Viac o téme: LavínaLyžiarRakúskoČech
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu