Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Škandál v Rusku: VIDEO Známa hovorkyňa hviezdou TV, v relácii postavili jej rodine luxusnú prístavbu

Marija Zacharovová a nový pavilón Zobraziť galériu (7)
Marija Zacharovová a nový pavilón (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin, YouTube/NTV)

MOSKVA - Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová sa ocitla v centre pozornosti potom, čo ju televízna stanica NTV, patriaca štátom kontrolovanému plynárenskému koncernu Gazprom, obdarovala "vzdušnou verandou s rozmermi slušnej vilky", ako napísal server Newsru.com. "Luxusná prístavba" vyrástla pri vile rodičov "najznámejšej ruskej blondínky" v rámci akejsi ruskej obdoby relácie Ako sa stavia sen.

Zacharovová otvorene: Rusko sa po studenej vojne otvorilo Západu, ale ten ho podviedol

Program, v ktorom je zachytený postup prác, vrátane vybavenia altánku starožitným nábytkom a sledovacími kamerami, sa objavil na ruských obrazovkách v nedeľu. Marija Zacharovová presviedča médiá, že všetko sa odohralo v rámci zákona, veď jej predsa účasť v relácii povolilo vedenie ministerstva, ale experti a kritici majú pochybnosti.

Škandál v Rusku: VIDEO
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: YouTube/NTV)

"Nič som pred nikým netajila, nič som nikde neukradla, nezneužila som služobné postavenie," povedala Zacharovová serveru The Insider. Celá rodina je podľa nej už dávno verným divákom relácie, v rámci ktorej sa dočkala vytúženej verandy. Ani zamestnávateľ, ani novinári, ktorých oslovila, podľa hovorkyne nevyjadrili žiadne podozrenie, že by sa dopustila neetického konania. V relácii ostatne nevystupovala ako hovorkyňa, ale ako dcéra.

Škandál v Rusku: VIDEO
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: YouTube/NTV)

"Je to vila mojej matky a môjho otca. Čo sme urobili nesprávne? Mala som sa zrieknuť rodičov, alebo oni mali vyhlásiť, že nie som ich dcéra? Čo som mala robiť? Nezúčastniť sa relácie?" rozčúlila sa. "Žijem rovnaký život ako milióny iných Rusov. Jazdím verejnou dopravou, nakupujem potraviny v supermarkete, dovolenku trávim v Rusku. Mohla by som pokračovať, že sa ešte pozerám po zľavách a čo si môžem dovoliť a čo nie. Tak žijem," povedala.

Škandál v Rusku: VIDEO
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: YouTube/NTV)

Vysvetlila tiež, že okrem platu nepoberá žiadne iné príjmy za funkciu na ministerstve, všetky darčeky, ktoré z tohto titulu dostáva, odovzdáva, úplatky neberie a pravidelne podáva majetkové priznanie.

Škandál v Rusku: VIDEO
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: YouTube/NTV)

Ale podľa Ilju Šumanova z ruskej pobočky protikorupčnej organizácie Transparency International sa hovorkyňa dopustila nielen porušenia etiky štátneho úradníka, ale aj konfliktu záujmov, pretože ten vzniká pri prijímaní darov nielen hodnostárom, ale aj jeho príbuznými. V ruských zákonoch je síce konflikt záujmov podľa experta formulovaný dosť hmlisto, avšak podľa odporúčania ministerstva práce by úradník mal v takom prípade buď dar vrátiť, alebo zaň zaplatiť zodpovedajúcu cenu.

Pod reláciou sa dajú na internete prečítať štipľavé komentáre, že ruské televízie súťažia, ktorá viac pomôže boháčom a že by mali pomáhať skôr tým, čo to potrebujú než rodinám hodnostárov. Nabudúce dôjde rad na ďalších "chudákov", ako je šéf vlády či riaditelia štátnych korporácií a že takéto vysielanie len dráždi spoločnosť, v ktorej podľa oficiálnych štatistík milióny Rusov žijú pod prahom životného minima. Nechýba ale ani tvrdenie, že len chudobní duchom a rozumom podliehajú závisti.

Škandál v Rusku: VIDEO
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: YouTube/NTV)

Viac o téme: Marija Zacharovová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu